Objektivizace významu dechových cvičení u osob s poraněním míchy - Vetkasov, Artem; Hošková, Blanka; Sobotková, I (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2014)
Z klinické praxe i výzkumných prací je známo, že dechová cvičení mají pozitivní význam pro osoby s poraněním míchy (PM). Účelem této práce bylo provedení speciálních dechových cvičení u osob s PM a hodnocení jejich účinnosti za pomoci RTG snímku plic a dalších testů. Soubor sestával z 15 respondentů s PM, 8 mužů a 7 žen, převážně středního a vyššího věku. Intervenční program trval šest měsíců, s frekvencí cvičení pětkrát týdně, v rozmezí 20 až 30 minut. V této studii byly vyšetřovány následující parametry: 1. RTG plic vsedě při nádechu a při výdechu; 2. exkurze hrudníku; 3. stanovení usilovné vitální kapacity plic (FVC) a jednosekundové vitální kapacity (FEV1); 4. měření dechové frekvence. Pretestové RTG vyšetření ukázalo, že rozdíl pohybu dolních žeber při nádechu a výdechu byl 2 až 35 mm. Pretestové hodnoty ukázaly, že měření obvodu hrudníku vykazovalo omezení expanze hrudníku vzhledem k normálním hodnotám daným věkem a pohlavím. V porovnání s hodnotami zdravé populace se u tetraplegiků snížila hodnota FVC na 30 %–50 % a u paraplegiků asi o 80 %. Dechová frekvence u všech respondentů s PM byla 13 až 22 vdechů/min. Po uplynutí šesti měsíců jsme opakovali testy. RTG vyšetření ukázalo, že rozdíl pohybu dolních žeber při nádechu a výdechu se zvýšil o 49 % (o 6 až 45 mm). Obvod hrudníku při nádechu se zvýšil o 3,5 % a obvod hrudníku při výdechu se snížil o 1,27 %. Jednosekundová vitální kapacita se zvýšila o 5,68 % a usilovná vitální kapacita plic o 7,61 %. Dechová frekvence se průměrně snížila o 16,22 %. V této studii jsme pomocí RTG vyšetření a dalších testů zaznamenali objektivní vliv dechových cvičení na dechové svaly u osob s PM.
Keywords: respirační funkční testy; usilovný výdechový objem; Humans; lidé středního věku; poranění míchy; Forced Expiratory Volume; kvadruplegie; hrudník; Thorax; paraplegie; Female; dospělí; Lung; Spinal Cord Injuries; výsledek terapie; lidé; Respiratory Function Tests; poruchy dýchání; plíce; pilotní projekty; reprodukovatelnost výsledků; Pilot Projects; Respiratory Rate; Breathing Exercises; Adult; Quadriplegia; Follow-Up Studies; ženské pohlaví; Male; Reproducibility of Results; Middle Aged; Treatment Outcome; dechová frekvence; dechová cvičení; mužské pohlaví; Respiration Disorders; následné studie; Paraplegia