Kontinuální kaudální epidurální analgezie extrémně nedonošeného dítěte – kazuistika - Mixa, Vladimír; Berka, Ivan; Rygl, Michal (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2014)
Kazuistika ukazuje použití kontinuální kaudální epidurální blokády v pooperační analgezii extrémně nedonošeného dítěte. Pacient s tělesnou hmotností 550 g byl postižen těžkou formou nekrotizující enterokolitidy. Systémová analgezie již nestačila, a proto byla kombinována s kaudální epidurální analgezií katétrem o velikosti 1F (28G). Aplikován byl levobupivakain 0,25% v dávce 0,2 mg/kg/h. Kvalita analgezie byla hodnocena podle skóre Comfort Neo s uspokojivým výsledkem.
Keywords: jednotky intenzivní péče o novorozence; poporodní období; Pain; Enterocolitis, Necrotizing; Death; fertilizace in vitro; bolest; Fertilization in Vitro; Catheters, Indwelling; Infant, Extremely Premature; Nursing Assessment; morfin; Humans; sepse; bupivakain; analgosedace; novorozenec; Postpartum Period; Medical Futility; analgezie; Analgesia; Treatment Failure; Anesthesia, Epidural; neúspěšná terapie; Sepsis; nekrotizující enterokolitida; Infant, Extremely Low Birth Weight; zaváděcí katétry; Anesthesia, Caudal; novorozenec s extrémně nízkou porodní hmotností; smrt; biochemická analýza krve; zbytečná diagnóza a terapie; kaudální anestezie; epidurální anestezie; Intensive Care Units, Neonatal; Bupivacaine; Conscious Sedation; lidé; novorozenci extrémně nezralí; Blood Chemical Analysis; ošetřovatelské zhodnocení; Infant, Newborn; Morphine