Úloha krátkodobých betablokátorů v anestezii a intenzivní péči - Rulíšek, Jan; Balík, Martin; Leden, Pavel; Zakharchenko, Mikhailo (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2014)
Látky blokující beta-1-adrenergní receptory jsou široce užívané u pacientů s ischemickou chorobou srdeční, u pacientů se srdečním selháním. Anesteziolog se s nimi setkává v medikací pacientů podstupujících chirurgický výkon v anestezii. U vysoce rizikových pacientů byl prokázán příznivý vliv na dlouhodobou perioperační mortalitu. Esmolol, jako zástupce ultrakrátce působících betablokátorů, lze, podle dosud dostupných dat, bezpečně použít pro ochranu myokardu u pacientů se septickou tachykardií i přes nutnost aplikace katecholaminové podpory. V perioperačním období lze esmolol užít pro krátkodobé účelné omezení hemodynamiky, např. u pacientů s feochromocytomem. U kardiochirurgických pacientů vedlo jejich podání k lepší postreperfuzní adaptaci myokardu. Článek přehledně hodnotí jednotlivé indikace s důrazem na aplikaci esmololu u septických pacientů, již dříve publikovaných autory.
Keywords: Adrenergic beta-1 Receptor Antagonists; kardiochirurgické výkony; sinusová tachykardie; Humans; Risk; riziko; tachykardie; Propanolamines; echokardiografie; Sepsis; perioperační péče; Echocardiography; Perioperative Care; propanolaminy; oxid dusnatý; sepse; Heart Rate; lidé; beta blokátory; anesteziologie; septický šok; zvířata; Nitric Oxide; Norepinephrine; randomizované kontrolované studie jako téma; Shock, Septic; pilotní projekty; Pilot Projects; Cardiac Surgical Procedures; anestezie; antagonisté beta-1-adrenergních receptorů; krevní tlak; srdeční frekvence; Randomized Controlled Trials as Topic; Myocardial Ischemia; Heart; Life Support Care; Anesthesiology; ischemická choroba srdeční; Statistics as Topic; Anesthesia; Tachycardia; myokard; noradrenalin; Tachycardia, Sinus; Animals; hemodynamika; Myocardium; Hemodynamics; statistika jako téma; Disease Models, Animal; Adrenergic beta-Antagonists; Blood Pressure; resuscitační péče; srdce; modely nemocí na zvířatech