Monogenně podmíněná obezita – současný stav molekulárně genetického výzkumu a význam v klinické praxi* - Aldhoon Hainerová, Irena; Včelák, Josef; Zamrazilová, Hana (Časopis lékařů českých, 2014)
Obezita a její komorbidity představují v současné době jeden z největších zdravotních problémů. V celosvětovém nárůstu prevalence obezity v posledních několika desetiletích hraje klíčovou roli pozitivní energetická bilance v důsledku nežádoucích změn životního stylu. Vliv genetických faktorů je rovněž podstatný – několik studií dospělo k závěru, že geny přispívají k rozvoji obezity ze 40–70 %. Genetická variabilita předurčuje jedince k náchylnosti či rezistenci navyšovat tělesnou hmotnost v interakci s obezitogenním prostředím. Ačkoliv se u naprosté většiny obézních jedinců jedná o tzv. polygenní typ dědičnosti, výzkum za posledních 20 let identifikoval nositele mutací genů způsobujících tzv. monogenně podmíněnou obezitu. Dosud bylo identifikováno jen několik genů (pro leptin, leptinový receptor, prohormon konvertázu 1, proopiomelanokortin, melanokortinový receptor 4. typu, single-minded homolog 1, brain-derived neurotrophic factor a receptor neurotrofické tyrozinové kinázy 2. typu), které se buď podílejí na neuronální diferenciaci hypothalamu, nebo jsou součástí leptino-melanokortinové signalizační osy. Nositelé mutací se kromě časně vzniklé obezity s hyperfagií dále vyznačují např. adrenální insuficiencí, poruchou imunity a fertility. Předkládaný přehledový článek rekapituluje aktuální stav molekulárně-genetického a klinického výzkumu v oblasti monogenně podmíněné obezity včetně terapeutických možností.
Keywords: energetický metabolismus; leptin; Research; Receptor, Melanocortin, Type 4; fenotyp; Male; Phenotype; mutace; Genetic Predisposition to Disease; Pro-Opiomelanocortin; Brain-Derived Neurotrophic Factor; Obesity; Leptin; Proprotein Convertase 1; polymorfismus genetický; Child; Receptors, Leptin; obezita; dítě; Adult; dospělí; mužské pohlaví; mozkový neurotrofický faktor; leptinové receptory; výzkum; genetické nemoci vrozené; Polymorphism, Genetic; Body Weight; receptor melanokortinový typ 3; lidé; Energy Metabolism; Transcription Factors; ženské pohlaví; transkripční faktory; Humans; receptor melanokortinový typ 4; Genetic Diseases, Inborn; centrální nervový systém; proproteinkonvertasa 1; Mutation; Central Nervous System; Receptor, Melanocortin, Type 3; Female; tělesná hmotnost; Molecular Biology; genetická predispozice k nemoci; molekulární biologie; pro-opiomelanokortin