Endoteliální dysfunkce, erektilní dysfunkce a kardiovaskulární riziko - Šrámková, Taťána (Kardiologická revue, 2014)
Erektilní dysfunkce je definována jako neschopnost dosáhnout a udržet ztopoření dostatečné k realizaci uspokojivého sexuálního styku. Výskyt erektilní dysfunkce je běžný na celém světě. Erektilní dysfunkce může být první klinickou manifestací endoteliální dysfunkce. Erektilní dysfunkce představuje rizikový faktor kardiovaskulárních onemocnění a u mužů 30–60 let a u diabetiků jde o prediktor závažného kardiovaskulárního onemocnění v časovém horizontu 2–5 let.
Keywords: rizikové faktory; Myocardial Ischemia; Cardiovascular Diseases; erektilní dysfunkce; Male; inhibitory fosfodiesterasy 5; prostaglandiny E; biologické markery; Practice Guidelines as Topic; erekce penisu; pletysmografie; Manometry; Erectile Dysfunction; Plethysmography; mužské pohlaví; ischemická choroba srdeční; vazodilatancia; Risk Factors; Vasodilator Agents; cévní endotel; Prostaglandins E; Nitric Oxide; Phosphodiesterase 5 Inhibitors; oxid dusnatý; kardiovaskulární nemoci; Penile Erection; manometrie; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Biomarkers; lidé; Endothelium, Vascular; Humans