Familiární výskyt botulismu - kazuistika - Ambrožová, Helena; Džupová, Olga; Smíšková, Dita; Roháčová, Hana (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2014)
Botulismus patří v České republice k velmi vzácným život ohrožujícím onemocněním. Od roku 1960 bylo hlášeno celkem 155 případů, od roku 2010 do roku 2012 se dle údajů EPIDAT nevyskytl ani jeden. V naší kazuistice uvádíme familiární výskyt botuhsmu po požití doma připravené paštiky z vepřového masa a jater u tři členů jedné rodiny, kteří byli hospitalizováni v květnu 2013 na Klinice infekčních, tropických a parazitárních nemocí Nemocnice Na Bulovce. Z neurologických příznaků dominovala diplopie a dysarthrie, po aplikaci antibotulinního séra se všichni pacienti uzdravili. Vzhledem k obvykle špatné dostupnosti séra byla na základě této malé rodinné epidemie zřízena v Toxikologickém informačním středisku v Praze pohotovostní zásoba život zachraňujících antiinfektiv pro Českou republiku.
Keywords: Disease Progression; Aged; Treatment Outcome; Botulism; senioři; paštika; diplopie; lidé; Adult; dospělí; dysartrie; Female; Botulinum Toxins; pohotovostní zásoba antiinfektiv; výsledek terapie; paralýza; Male; kontaminace potravin; ženské pohlaví; antiinfekční látky; progrese nemoci; botulismus; Diplopia; Humans; mužské pohlaví; Paralysis; Food Contamination; Anti-Infective Agents; botulotoxiny; Dysarthria; antibotulinní sérum; Botulinum Antitoxin; botulinový antitoxin