Kryptogénna organizujúca pneumónia - prognostické ukazovatele - Slivka, Róbert; Janík, P; Holečko, Robert (Studia pneumologica et phtiseologica, 2014)
Cieľom našej práce bolo nájsť možné prognostické ukazovatele u pacientov s kryptogénnou organizujúcou pneumóniou (COP). Do súboru bolo zaradených 51 pacientov (33 žien) s histologicky potvrdeným ochorením. Sledovali sme tieto parametre: pohlavie, vek, klinický obraz ochorenia, výskyt pridružených ochorení a ich liečbu, fajčenie, laboratórne výsledky (zápalové parametre – sedimentačná rýchlosť erytrocytov (FW), C – reaktívny proteín (CRP), anémia, leukocytóza, eozinofília), krvné plyny, funkčné vyšetrenie pľúc vrátane difúznej kapacity pľúc pre oxid uhoľnatý, natívna snímka hrudníka v zadoprednej projekcii, vyšetrenie hrudníka počítačovou tomografiou, bronchoskopické vyšetrenie a rozbor bronchoalveolárnej lavážovej tekutiny, spôsob stanovenia diagnózy, liečba kryptogénnej organizujúcej pneumónie, výsledok liečby. Ziastili sme nasledovné potenciálne negatívne prognostické ukazovatele: obraz difúznych infiltratívnych zmien na CT hrudníka (senzitívnosť 30 %, špecifickosť 100 %, pozitívna prediktívna hodnota 100 %, negatívna prediktívna hodnota 85,42 %), normálne bunkové zastúpenie v bronchoalveolárnej lavážovej tekutine s normálnym pomerom CD4+ a CD8+ T lymfocytov (senzitívnosť 40 %, špecifickosť 93,75 %, pozitívna prediktívna hodnota 66,67 %, negatívna prediktívna hodnota 83,33 %), opakované relapsy ochorenia (senzitívnosť 60 %, špecifickosť 97,56 %, pozitívna prediktívna hodnota 85,71 %, negatívna prediktívna hodnota 90,91 %).
Keywords: Predictive Value of Tests; CD4 Antigens; biopsie; recidiva; Adult; senioři; senzitivita a specificita; prognostické ukazatele; bronchoalveolární lavážní tekutina; respirační funkční testy; Male; Aged; Cryptogenic Organizing Pneumonia; lidé; antigeny CD8; Treatment Outcome; Bronchoscopy; Retrospective Studies; lidé středního věku; Humans; CD8 Antigens; retrospektivní studie; Middle Aged; Tomography, X-Ray Computed; kryptogenní organizující se pneumonie; prediktivní hodnota testů; Young Adult; Sensitivity and Specificity; Glucocorticoids; počítačová rentgenová tomografie; Radiography, Thoracic; mužské pohlaví; výsledek terapie; rentgendiagnostika hrudníku; dospělí; Biopsy; mladý dospělý; Recurrence; Prednisone; Bronchoalveolar Lavage Fluid; prednison; Respiratory Function Tests; ženské pohlaví; glukokortikoidy; bronchoskopie; eozinofilie; Female; antigeny CD4; Eosinophilia