Obstrukční ikterus u kojence aneb co je příčinou elevace ALP? - Sikorová, Beata; Rucki, Štěpán (Pediatrie pro praxi, 2014)
Prezentujeme případ kojence s elevací alkalické fosfatázy (ALP) narozeného ve 28. týdnu těhotenství. Z důvodu perzistující elevace ALP je ve věku tří měsíců kromě pravidelného denního podávání vitaminu D3, kalcia a fosfátu aplikován kalciferol intramuskulárně. Při následujícím vyšetření z důvodu neprospívání byla zjištěna elevace ALP, mírná hyperkalcemie, významná hyperkalcurie a zvýšená hladina 25-OH-vitaminu D. V dalším průběhu se objevily klinické i laboratorní známky cholestázy. Pomocí MRCP byla prokázaná obstrukce ve vývodných cestách žlučových v důsledku mnohočetné cholelitiázy. Vzhledem k perzistujícím klinickým i laboratorním známkám cholestázy bylo provedeno ERCP a zaveden stent do oblasti choledochu na specializovaném pracovišti. V průběhu dalšího sledování dochází k ústupu klinických problémů a vymizení laboratorních ukazatelů cholestázy. V další části sdělení je diskutována použitelnost hladin ALP jako izolovaného parametru pro monitorování rizika vývoje metabolického onemocnění kostí nedonošených (MOKN) a stejně tak i pro vedení léčby tohoto onemocnění. Současně je poukázána nutnost hodnocení elevace ALP v kontextu s ostatními laboratorními i klinickými nálezy.
Keywords: Cholecystolithiasis; Infant; Hypercalcemia; cholangiopankreatografie endoskopická retrográdní; hyperkalciurie; lidé; alkalická fosfatasa; novorozenec nedonošený; vitamin D; Cholelithiasis; Cholangiopancreatography, Magnetic Resonance; hyperkalcemie; vápník; Infant, Premature; Vitamin D; metabolické onemocnění kostí nedonošených; Phosphates; cholecystektomie; Hypercalciuria; Male; Infant, Premature, Diseases; Calcium; cholestáza; kojenec; Bone Diseases, Metabolic; Stents; nemoci nedonošenců; Alkaline Phosphatase; Cholangiopancreatography, Endoscopic Retrograde; magnetická rezonanční cholangiopankreatografie; Choledocholithiasis; Cholecystectomy; mužské pohlaví; cholelitiáza; choledocholitiáza; Cholestasis; metabolické nemoci kostí; fosfáty; Common Bile Duct Diseases; cholecystolitiáza; stenty; nemoci ductus choledochus; Humans