Mykotické infekce u onkologického pacienta, přehled léčebných možností - Haber, Jan (Remedia, 2014)
Mezi nejčastější oportunní patogeny ohrožující nemocného s maligním onemocněním patří kandidy, aspergily a vzácně rovněž zygomycety. Lékem první volby v terapii invazivního kandidového onemocnění jsou echinokandiny, u aspergilózy představuje první léčebnou volbu vorikonazol a v léčbě mukormykózy amfotericin B, respektive jeho lipidové formy.
Keywords: Candidiasis; Amphotericin B; Antifungal Agents; aspergilóza; Flucytosine; amfotericin B; triazoly; Antibodies, Monoclonal; lidé; Mycoses; mukormykóza; Premedication; oportunní infekce; mykózy; flucytosin; Imidazoles; Risk Factors; Echinocandins; Triazoles; Opportunistic Infections; rizikové faktory; monoklonální protilátky; Aspergillosis; Mucormycosis; echinokandiny; antifungální látky; premedikace; kandidóza; imidazoly; Humans