Volba farmakoterapie u těhotných v ordinaci plicního lékaře - Staša, Judita (Remedia, 2014)
Nemoci dýchacích cest a plic jsou nejčastějšími onemocněními, která trápí těhotnou ženu, mohou zkomplikovat samotné těhotenství a ohrozit plod. Nezastupitelnou roli má správně zvolená farmakoterapie. Předepisování těhotným ženám může být výzvou pro lékaře. Ten musí čelit nedostatečným informacím týkajícím se bezpečnosti léků a často přehnaným obavám pacientky. Existuje pouze málo léků, které jsou pro lidský plod prokazatelně teratogenní. Na druhou stranu jen o malém množství léků můžeme s jistotou tvrdit, že jejich užívání v těhotenství je naprosto bezpečné. Cílem tohoto článku je poskytnout stručný přehled léčiv, která lze při onemocnění plic a dýchacích cest v těhotenství bezpečně podávat, s první volbou léčiv/léčiva ve farmakoterapeutické skupině a pomoci tak lékaři v rozhodování.
Keywords: Asthma; bronchiální astma; Pregnancy; Humans; pneumonie; Female; dospělí; lékové předpisy; lidé; Pregnancy Complications; rýma; nemoci dýchací soustavy; Respiratory Tract Diseases; Adult; ženské pohlaví; Pneumonia; těhotenství; bezpečnost; Cough; komplikace těhotenství; kašel; Safety; Drug Prescriptions; Rhinitis