Vyznavači buddhismu Diamantové cesty linie Karma Kagjü a jejich specifika ve vybraných oblastech ošetřovatelské péče - Rolantová, Lucie; Tóthová, Valérie (Kontakt (České Budějovice), 2014)
Buddhismus Diamantové cesty je nejmladší směr v buddhismu, který je zaměřen především na meditaci a na přímý přenos prožitku podstaty mysli z učitele na žáka. Na západě se buddhismus Diamantové cesty stává velmi oblíbeným směrem díky své nezávislosti, praktičnosti a důrazu na kritický rozum. V posledních letech se zájem o buddhismus Diamantové cesty linie Karma Kagjü začal rozvíjet velmi intenzivně i v České republice. Důvod lze vidět v tom, že v centrech se nepraktikuje klášterní život, ale tzv. laický buddhismus. Ten umožňuje praktikujícím kombinovat Buddhovo učení s každodenním životem. V České republice se nachází již 54 meditačních center. Příspěvek se vztahuje na vyznavače buddhismu Diamantové cesty linie Karma Kagjü a na jejich specifika ve vybraných oblastech ošetřovatelské péče. Výsledky se vztahují k rozsáhlému výzkumnému projektu, ve kterém bylo cílem zmapovat přístup příslušníků vybraných minorit ke svému zdraví, určit specifika životního stylu a zjistit názory příslušníků vybraných minorit na kvalitu zdravotnických služeb v České republice a jejich zkušenost s hospitalizací. V rámci kvalitativního šetření byl proveden hloubkový rozhovor se sedmi vyznavači buddhismu Diamantové cesty linie Karma Kagjü. Cílem bylo zjistit specifika v oblastech ošetřovatelské péče. Po provedení polostandardizovaných rozhovorů a následné analýze dat byly identifikovány hlavní významové kategorie a podkategorie. V příspěvku jsou uvedeny kategorie stravování, přístup ke zdraví, nemoc, umírání, hospitalizace a odmítání léčebných a diagnostických výkonů. Výsledky pomohly odhalit řadu specifik přínosných pro oblast ošetřovatelské péče. Nejvíce nových zjištění pak bylo v oblasti stravování, umírání a péče o mrtvé tělo a v oblasti odmítání léčebných metod.
Keywords: buddhismus; dospělí; Female; Adult; ženské pohlaví; nemoc; Attitude to Health; lidé; postoj ke zdraví; sběr dat; Disease; odmítnutí terapie pacientem; Treatment Refusal; hospitalizace; Menu Planning; Nurse Clinicians; Male; smrt; Data Collection; Hospitalization; jídelníček; Buddhism; mužské pohlaví; Death; Nursing Care; ošetřovatelská péče; zdravotní sestry v klinické praxi; Humans