Destandardizace rodinných drah: rodičovství v nesezdaném soužití jako alternativa i cesta k manželství - Vítečková, Miluše; Klímová Chaloupková, Jana (Kontakt (České Budějovice), 2014)
Tento článek s využitím sekundární analýzy kvalitativního výzkumu nesezdaných párů s dětmi zkoumá rodičovství v nesezdaném soužití z perspektivy destandardizace a individualizace rodinných drah. Na základě rozlišení situace a postojů nesezdaných párů v době před narozením dítěte a v současnosti identifikuje rozmanitost pohledů nesezdaných rodičovských párů na pozici nesezdaného soužití v rámci jejich rodinných drah. Analýza odhaluje pět dimenzí individualizace představ nesezdaných o procesu formování rodiny: 1) diverzifikace představ o vhodném časování vstupu do manželství s ohledem na věk i na délku soužití; 2) důraz na existenci situačních bariér vstupu do manželství; 3) oslabování vlivu původní rodiny; 4) zvažování výhod a nevýhod právního postavení manželů a nesezdaných partnerů; 5) různé vnímání symbolického významu manželství a nesezdaného soužití a postavení manželů a nesezdaných partnerů.
Keywords: Attitude; dospělí; Statistics as Topic; Qualitative Research; rodičovství; Female; rodina; statistika jako téma; Adult; ženské pohlaví; manželství; Marriage; lidé; postoj; Parenting; sběr dat; Male; Data Collection; Family; mužské pohlaví; kvalitativní výzkum; Humans