Výsledky operační léčby adenomů hypofýzy na Neurochirurgické klinice FN Olomouc - Krahulík, David; Hrabálek, Lumír; Vaverka, Miroslav; Machač, Josef; Hampl, Martin; Hoza, Jiří; Fryšák, Zdeněk (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2014)
Adenomy hypofýzy se mohou vyskytovat až v 15 % intrakraniálních nádorů. V současné době využíváme k jejich léčbě farmakologické, neurochirurgické a radiochirurgické metody a velice důležitá je mezioborová spolupráce jak při indikaci, tak i při samotné terapii. Autoři v publikaci hodnotí 80 operací adenomů hypofýzy, prováděných ve spolupráci s otorinolaryngologem, z tohoto počtu 19 adenomů hormonálně aktivních a 61 nesekrečních. Sekreční adenomy byly zastoupeny dle četnosti takto: 10 s hypersekrecí somatotropní, tři kortikotropní, dva gonadotropní, dva tyreotropní a dvakrát prolaktinom bez reakce na farmakologickou léčbu. V celkovém počtu bylo 70 % makroadenomů. Čtyřicet jedna adenomů bylo operováno u žen a 39 u mužů, přičemž průměrný věk ve skupině žen byl 57,7 roku a ve skupině mužů 57,9 roku. Sedmdesát šest procent pacientů bylo resekováno radikálním způsobem, což prokázalo kontrolní MR vyšetření tři měsíce po operaci. Výsledky morbidity a mortality publikovaného souboru snesou srovnání s velkými sériemi publikovanými v zahraniční literatuře.
Keywords: Pituitary Neoplasms; mezioborová komunikace; Adenoma; Magnetic Resonance Imaging; Female; Nasal Cavity; nosní dutina; ženské pohlaví; Otorhinolaryngologic Surgical Procedures; adenom; Outcome and Process Assessment, Health Care; Morbidity; lidé; postup; staging nádorů; magnetická rezonanční tomografie; Neurosurgical Procedures; pooperační komplikace; neurochirurgické výkony; Policy; otorinolaryngologické chirurgické výkony; Male; Postoperative Complications; Aged; nádory hypofýzy; neuroendoskopie; Otolaryngology; Neuroendoscopy; Interdisciplinary Communication; otorinolaryngologie; lidé středního věku; senioři; mužské pohlaví; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); morbidita; Middle Aged; Neoplasm Staging; Humans