O kráse - Koukolík, František (Praktický lékař, 2014)
V širokém smyslu se pojem estetika užívá pro vnímání, tvorbu a odpověď na umění, stejně jako pro interakci s objekty a scenériemi, které vyvolávají intenzivní pocity, často slast. Neuroestetika je mladý výzkumný směr zabývající se především neuronálním podkladem poznávacích a afektivních procesů spouštěných estetickým nebo uměleckým postojem k uměleckému dílu, dále k objektu, který uměním není, nebo k přírodním jevům. Současnou neuroestetiku umožnil vynález funkčních zobrazovacích metod. Existují dva neuronální systémy estetického hodnocení, stejně jako existuje rozdíl mezi pragmatickým a estetickým zrakovým poznáváním. Lidský mozek rozlišuje rozdíl mezi autentickým obrazem a obrazem, který je označen jako jeho kopie. Společným korovým jmenovatelem zrakové a hudební krásy je mediální očnicová kůra. Aktivace vyvolávaná prožitkem krásy z obou typů podnětů se zde téměř překrývá. Magnetoencefalografie dokládá genderové rozdíly estetického prožitku. Ženy a muži, homosexuálové a heterosexuálové hodnotí atraktivitu lidských tváří odlišně. Lidská schopnost rozlišovat krásu může být evoluční adaptací.
Keywords: Recognition, Psychology; Magnetic Resonance Imaging; Emotions; Face; krása; rozpoznávání (psychologie); Paintings; Music; neurovědy; Perception; hudba; emoce; percepce; lidé; malířství; Judgment; společný korový jmenovatel; magnetická rezonanční tomografie; Esthetics; Auditory Perception; Visual Perception; obličej; sluchová percepce; Sex Factors; zraková percepce; Neurosciences; Beauty; estetický prožitek; sexuální faktory; mínění; Art; mozková kůra; Cerebral Cortex; umění; estetika; Humans