Souvislosti pneumochirurgické lymfadenektomie u plicních resekcí pro nádor - Sobotka, Martin; Horváth, Teodor; Mitáš, Ladislav (Studia pneumologica et phtiseologica, 2011)
Postavení lymfadenektomie v pneumoonkologii je stále předmětem diskuzí v české i mezinárodní chirurgické komunitě. Je obtížné srovnávat výsledky terapie a následně vytvářet optimální diagnostické a terapeutické postupy, jestliže jednotlivá pracoviště pracují podle různých podkladů. Aby mohla vzniknout závazná diagnostická a terapeutická doporučení byla International Association for the Study of Lung Cancer (IASLC) navržena sjednocená mapa plicních a mediastinálních lymfatik a následně iniciován vznik jednotné databáze pacientů, léčených pro plicní a mediastinální metastázy s klasifikací nádorového postižení na základě této sjednocené mapy. Výsledky analýzy této databáze by mohly rozhodnout nejen výše zmíněnou otázku, zda systematicky provádět mediastinální lymfadenektomii (LNA), ale i další, neméně důležité, související otázky, od této chvíle již na podkladě Evidence-Based Medicine (EBM).
Keywords: univerzální mapa hrudních lymfatik; Lymphatic System; lymfadenektomie; International Association for the Study of Lung Cancer (IASLC); pneumektomie; Lymphatic Metastasis; lymfatické metastázy; nemalobuněčný karcinom plic; Mediastinum; nádory plic; lidé; mediastinum; staging nádorů; Lymph Node Excision; Pneumonectomy; Evidence-Based Medicine; společnosti lékařské; International Cooperation; Societies, Medical; lymfatický systém; Carcinoma, Non-Small-Cell Lung; medicína založená na důkazech; Lung Neoplasms; mezinárodní spolupráce; mapa lymfatických uzlin; Neoplasm Staging; Humans