Retrospektívna analýza pacientov s pľúcnou infekciou spôsobenou Mycobacterium kansasii - Tudík, Ivan; Ulmann, Vít; Stolaříková, Jiřina; Gawliková, Sultana (Studia pneumologica et phtiseologica, 2013)
Retrospektívna analýza 34 pacientov (27 mužov, 7 žien, priemerný vek 52,7 rokov) z endemického regionu na severovýchode Moravy, ktorí boli liečení pre netuberkulóznu pľúcnu infekciu spôsobenúM. kansasiiv Sanatoriu Jablunkov v rokoch 2008–2012. Typickým radiologickým nálezom boli infiltráty lokalizované v horných pľúcnych poliach (27 pacientov, 79,4 %). 18 pacienti (53 %) boli baníci, pracovníci v baníckom priemysle alebo bývalí baníci, ale zriedkavo sa vyskytli prípady bez jasného vzťahu k priemyslu a oblasti s predpokladaným enviromentálnym zdrojom. Z pridružených chorôb boli najčastejšie: fajčenie (79,4 %), CHOCHP (35,3 %), malignity (14,7 %), ateroskleróza (14,7 %), pneumokonióza (11,8 %). Choroba bola overená 3 a viacerými vzorkami kultivačne pozitívneho spúta u 55,9 % pacientov, 2 vzorkami u 23,5 % pacientov. U 7 pacientov (20,6 %) s typickým radiologickým nálezom bola choroba overená len 1 kultivačne pozitívnou vzorkou spúta, bolo to spôsobené hlavne predchádzajúcou empirickou antituberkulóznou liečbou. Aktivita choroby v týchto prípadoch bola overená regresiou po AT, malignita a iné choroby boli vylúčené. Kmene boli in vitro citlivé k AT: rifampicin (100 %), etambutol (100 %), streptomycin (100 %), ofloxacin (100 %) a prakvapujúco často aj pyrazinamid (74 %). Všetky kmene boli rezistentné k izoniazidu, ale MIC bola relatívne nízka (priemer 0,5 μg/l). V iniciálnej ústavnej liečbe bola najčastejšie použitá štvorkombinácia AT so zastúpením RFA a EMB. Výsledky boli priaznivé (konverzia spúta u všetkých pacientov okrem jedného s imunosupresiou a intoleranciou RFA), radiologická regresia v 88,2 %. Prognóza závisí hlavne od komorbidity. Novšie je po iniciálnej liečbe odporučená trojkombinácia RFA, EMB a klaritromycin denne, alebo v intermitentnom režime 3x týždenne 1 rok od negativizácie spúta.
Keywords: Rifampin; dospělí; Smoking; endemické nemoci; atypické mykobakteriální infekce; Female; Lung Diseases; antituberkulotika; Lung; Adult; ženské pohlaví; Mycobacterium kansasii; kouření; rifampin; komorbidita; lidé; Comorbidity; Mycobacterium Infections, Nontuberculous; Radiography, Thoracic; bakteriální léková rezistence; Sputum; pyrazinamid; Risk Factors; ethambutol; retrospektivní studie; Male; Aged; Czech Republic; Endemic Diseases; isoniazid; Isoniazid; Ethambutol; kombinovaná farmakoterapie; rizikové faktory; plíce; rentgendiagnostika hrudníku; Česká republika; lidé středního věku; Antitubercular Agents; Antibiotics, Antitubercular; senioři; mužské pohlaví; sputum; plicní nemoci; antituberkulózní antibiotika; Retrospective Studies; Pyrazinamide; Middle Aged; Drug Resistance, Bacterial; Drug Therapy, Combination; Humans