Hodnocení několika adolescentních dětí s nadváhou a obezitou ze strany významné vrstevnické skupiny jako součást jejich běžné sociální reality - Včelařová, Hana; Bendová, Marcela (PsychoSom, 2014)
Autorky příspěvku seznamují s dílčími výsledky vlastní sociometricky zaměřené metody, kterou aplikovaly ve třídách druhého stupně jedné ZŠ v České republice. V příspěvku je věnována pozornost hlavně těm výstupům, které se vztahují ke skupince dětí s nadváhou a obezitou. Pro adolescentní děti je prostředí školy a školní třídy důležitou součástí sociální reality, která značně ovlivňuje utváření jejich sebedůvěry, sebevědomí, identity a z těchto hledisek ovlivňuje po řadu kritických let kvalitu jejich života. Některé klinicky zaměřené zahraniční publikace tuto realitu reflektují a okolnostem života dětí s nadváhou a obezitou ve školním prostředí věnují pozornost (Kiess et al., 2009; Pallan et al., 2012; Taylor et al., 2005; Skidmore, Yarnell, 2004). Vzhledem k malému počtu dětí s nadváhou a obezitou byly výsledky v diskusi a v závěrečné části příspěvku shrnuty jen popisným způsobem.
Keywords: průzkumy a dotazníky; Female; Social Isolation; Overweight; sociometrické techniky; sociální realita; šikana; ženské pohlaví; Surveys and Questionnaires; Adolescent; Obesity; interpersonální vztahy; psychosomatické aspekty obezity; lidé; Bullying; sociální izolace; zapojení do společnosti; obezita; Male; Social Environment; sociální prostředí; psychologický odstup; Social Perception; Sociometric Techniques; Psychological Distance; nadváha; Social Behavior; Interpersonal Relations; mužské pohlaví; Social Participation; sociální percepce; sociální chování; mladiství; Humans