Aktuální judikatura k regulačním poplatkům 1. díl - Policar, Radek (Časopis zdravotnického práva a bioetiky, 2013)
V roce 2013 vysoké české soudy již vydaly druhé zásadní rozhodnutí ve věci regulačních poplatků podle § 16a zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů. První rozhodnutí vydal jako své usnesení vedené pod sp. zn. Konf 38/2012 zvláštní senát zřízený podle zákona č. 131/2002 Sb., o rozhodování některých kompetenčních sporů. Účelem tohoto rozhodnutí pak bylo rozhodnout o právní povaze regulačních poplatků. Druhé rozhodnutí pak vydal Ústavní soud ČR.
Keywords: Judicial Role; lidé; poplatky lékařské; Fees, Medical; právní vědy; Humans; všeobecné zdravotní pojištění; Jurisprudence; rozhodnutí Ústavního soudu; role soudu; konflikt kompetencí; Universal Health Insurance