Sexuálne obťažovanie v škole - teoretické vymedzenie a zistenia výskumnej štúdie na Slovensku - Lovaš, Ladislav; Vasková, Katarína (Psychologie pro praxi, 2014)
Sexuálne obťažovanie v škole je prehliadanou témou. Prvým krokom v jeho štúdiu je zmapovanie situácie zistením jeho podôb a miery výskytu. V nadväznosti na to bolo cieľom zistiť, či zohráva rod aktéra a respondenta významnú rolu v rámci skúseností s ním, a tiež pri jeho hodnotení v rôznych vzťahových kontextoch. Konkrétne šlo o obťažovanie študenta a vyučujúceho študentom, a tiež študenta vyučujúcim. Identifikované boli aj rodové rozdiely v konfigurácii aktér–obeť. Pre zber dát bol vytvorený vlastný dotazník, ktorý bol administrovaný študentom a vyučujúcim stredných odborných škôl a gymnázií. Výsledky poukazujú na existenciu najčastejších vnútro a medzi-rodových foriem sexuálneho obťažovania, a potvrdzujú vzťah medzi skúsenosťou s obťažovaním a jeho následným hodnotením.
Keywords: Research; Female; Sexual Harassment; sexuální obtěžování; ženské pohlaví; výzkum; interpersonální vztahy; Slovakia; škola; lidé; sběr dat; Male; Data Collection; Slovenská republika; Social Behavior; Interpersonal Relations; mužské pohlaví; sociální chování; Humans