Akutní a pozdní nežádoucí účinky léčby septických nedonošených novorozenců gentamicinem v prvním týdnu života - otevřená prospektivní studie (část II) - Pokorná, Pavla; Záhora, Jiří; Vobruba, Václav; Černá, Olga; Srnský, Pavel; Lorenčík, David; Klement, Petr; Blažková, Lenka; Martinková, Jitka; Chládek, Jaroslav (Československá pediatrie, 2014)
Účel studie: Zhodnotit nežádoucí účinky léčby septických nedonošených novorozenců v prvním týdnu života aminoglykosidovým antibiotikem gentamicinem (Ge) a analyzovat jejich vztah k farmakokinetice a klinickým charakteristikám. Metody: Novorozenci byli rozděleni do skupin podle gestačního věku na velmi nedonošené (skupina S1, GA = 25–33 týdnů, n = 32) a mírně nedonošené (skupina S2, GA = 34–38 týdnů, n = 22) a dále na podskupiny podle přítomnosti perzistujícího ductus arteriosus (PDA, 18 v S1 a 4 v S2). Před a po zahájení podávání Ge byly vyšetřovány biochemické ukazatele glomerulární a tubulární dysfunkce. Kochleární ototoxicita byla zjišťována metodou tranzientní otoakustické emise a nefrokalcinóza sonografickým vyšetřením ledvin v 1. až 5. roce věku. Výsledky: Výskyt glomerulární dysfunkce byl vyšší ve skupině S1 ve srovnání se skupinou S2 do 7. dne od zahájení léčby (16/32 vs. 4/22; p <0,05). Koncentrace kreatininu a močoviny a frakční exkrece sodíku se zvyšovaly s klesajícím GA (p <0,001), zatímco PDA je neovlivnil. Během podávání Ge došlo ke zvýšení poměru koncentrací vápníku a kreatininu v moči a frakční exkrece hořčíku (2 až 7krát, p <0,01) ve všech skupinách. Korelace mezi sledovanými parametry a koncentrací GE byly netěsné. Nefrokalcinóza byla prokázána pouze u 2 ze 46 vyšetřených dětí a kochleární toxicita se nevyskytla. Závěry: Renální dysfunkce nedonošených novorozenců je většinou relativně mírného stupně a přechodná. Vlivem Ge dochází k vzestupu exkrece vápníku do moči, což se spolu s dalšími faktory podílí na zvýšeném riziku nefrokalcinózy. Periodické vyšetřování parametrů renální funkce je u předčasně narozených dětí důležité, protože u některých se může rozvinout chronické poškození ledvin.
Keywords: Urinary Retention; ledviny; Calcium; hodnoty glomerulární filtrace; Prospective Studies; Protein Synthesis Inhibitors; Hearing; Humans; Creatinine; retence moči; prospektivní studie; syndrom systémové zánětlivé reakce; ledvinové kanálky; antibakteriální látky; analýza moči; nefrokalcinóza; Urinalysis; Kidney Tubules; novorozenec s velmi nízkou porodní hmotností; inhibitory syntézy proteinů; Ductus Arteriosus; močovina; akutní poškození ledvin; vápník; Kidney Failure, Chronic; sluch; Infant, Very Low Birth Weight; Infant, Low Birth Weight; biochemická analýza krve; Blood Chemical Analysis; Infant, Newborn; Diuretics; Sodium Potassium Chloride Symporter Inhibitors; novorozenec; ibuprofen; Kidney; lidé; Anti-Bacterial Agents; Infant, Premature; kreatinin; dopamin; inhibitory Na-K-Cl symportérů; Urea; chronické selhání ledvin; ductus arteriosus; novorozenec s nízkou porodní hmotností; Glomerular Filtration Rate; Ibuprofen; Acute Kidney Injury; Systemic Inflammatory Response Syndrome; Nephrocalcinosis; diuretika; Dopamine; novorozenec nedonošený