Fixní kombinace beklometason/formoterol - Braunová, Jaroslava; Vytřísalová, Magda (Alergologie a pneumologie V, 2012)
Fixní kombinace beklometason/formoterol k inhalačnímu podávání využívá potenciace účinku kortikosteroidu a dlouhodobě působícího b2-sympatomimetika. Přípravek obsahující tuto kombinaci léčiv je aplikován pomocí bezfreonového aerosolového dávkovače, jehož inovativní charakter spočívá v unikátní technologii Modulite. Velmi jemné částice o velikosti přibližně 1,5 mm (tzv. extra-fine) zajišťují rovnoměrné rozptýlení účinných látek v centrálních i periferních částech průduškového stromu. Díky vysoké plicní depozici lze redukovat dávku beklometasonu v přípravku, což omezuje nežádoucí systémovou absorpci. Indikací fixní kombinace beklometason/formoterol je dlouhodobá léčba astmatu u dospělých osob. Klinická účinnost a bezpečnost této kombinace je prokázána řadou studií; výskyt nežádoucích účinků je obdobný jako v léčbě ostatními inhalačními fixními kombinacemi.
Keywords: Anti-Asthmatic Agents; lékové interakce; inhalační systémy; Drug Interactions; fixní kombinace léků; Albuterol; beklomethason; lidé; antiastmatika; Bronchodilator Agents; albuterol; Beclomethasone; agonisté beta-2-adrenergních receptorů; Adrenergic beta-2 Receptor Agonists; aplikace inhalační; Administration, Inhalation; bronchodilatancia; Drug Combinations; Humans