Inhibitory dipeptidylpeptidázy-4: přehled a porovnání základních údajů - Šťastná Koblihová, Helena; Suchopár, Josef (Remedia, 2012)
Článek formou tabelárního přehledu uvádí základní chemické, farmakodynamické a farmakokinetické vlastnosti relativně nové skupiny perorálních antidiabetik – inhibitorů enzymu dipeptidylpeptidázy-4 (tzv. gliptinů). V textu jsou zmíněny odlišnosti, které mohou hrát roli při rozhodování o výběru konkrétní účinné látky pro konkrétního pacienta v klinické praxi.
Keywords: thiazoly; Adamantane; Hypoglycemic Agents; Diabetes Mellitus, Type 2; Linagliptin; Pyrrolidines; pyraziny; Pyrazines; Molecular Targeted Therapy; vidagliptin; Dipeptidyl-Peptidase IV Inhibitors; cílená molekulární terapie; Thiazoles; saxagliptin; chinazoliny; dipeptidy; inhibitory dipeptidylpeptidasy 4; puriny; Drug Administration Schedule; rozvrh dávkování léků; hypoglykemika; Dipeptides; Quinazolines; diabetes mellitus 2. typu; Purines; sitagliptin; Nitriles; linagliptin; pyrrolidiny; lidé; Humans; aplikace orální; diabetes mellitus 2. typu; Administration, Oral; adamantan; nitrily