Poranění předního zkříženého vazu – diagnostika magnetickou rezonancí, operační, klinické a rehabilitační souvislosti - Pauček, Boris; Smékal, David; Holibka, Radomír (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2014)
Léze předního zkříženého vazu je dávána nejčastěji do souvislosti se sportovním poraněním. Poranění měkkých tkání kolena je pro otok a bolesti těžko klinicky diagnostikovatelné v celém rozsahu, proto je indikováno vyšetření magnetickou rezonancí. Autoři podrobně referují jak fyziologický nález předního zkříženého vazu získaný magnetickou rezonancí, tak i morfologické a funkční známky léze předního zkříženého vazu. V práci je popsán obraz kolena po artroskopické náhradě předního zkříženého vazu, včetně možných pooperačních komplikací. V práci je také poukázáno na problematiku klinické diagnostiky a na rizika rehabilitace pacientů po operační náhradě předního zkříženého vazu, která je nezastupitelnou součástí pooperační terapie.
Keywords: nestabilita kloubu; plastická chirurgie; transplantáty; poranění předního zkříženého vazu; Physical Therapy Modalities; Policy; rozsah kloubních pohybů; magnetická rezonanční tomografie; Athletic Injuries; Anterior Cruciate Ligament; léze LCA; Range of Motion, Articular; Knee Injuries; Diagnosis, Differential; Plastic Surgery Procedures; Severity of Illness Index; Patellar Ligament; artroskopie; ligamentum cruciatum anterius; exsudáty a transsudáty; Arthroscopy; Anterior Cruciate Ligament Reconstruction; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); poranění kolena; postup; Joint Instability; Rupture; lidé; Anterior Cruciate Ligament Injuries; Humans; Exudates and Transudates; ruptura; diferenciální diagnóza; operační rekonstrukce LCA; techniky fyzikální terapie; Outcome and Process Assessment, Health Care; rekonstrukce předního zkříženého vazu; artroskopická rekonstrukce LCA; hodnocení léze LCA; stupeň závažnosti nemoci; Magnetic Resonance Imaging; Surgery, Plastic; zákroky plastické chirurgie; ligamentum patellae; ortopedické výkony; sportovní úrazy; Transplants; Orthopedic Procedures