Metachronní plicní metastázy mamárního karcinomu nebo duplexní malignita? Pohled chirurga a onkologa − kazuistika - Benej, Michal; Čoupková, Helena; Čapov, Ivan; Haruštiak, Svetozár; Wechsler, Jan; Halámková, Jana (Rozhledy v chirurgii, 2014)
Synchronní a metachronní metastázy výrazně zhoršují pravděpodobnost dosažení remise onkologického onemocnění. Jejich terapie proto musí být maximálně účelná a přísně individuální. Autoři prezentují kazuistiku pacientky po radikální mastektomii pro karcinom prsu s incidentálním záchytem periferního plicního karcinoidu. Cílem práce je formou kazuistiky poukázat na aktuální trendy v léčbě primárního plicního karcinoidu očima chirurga a onkologa. Klíčové slova: karcinom prsu – metastazektomie − plicní karcinoid − chirurgická a onkologická léčba
Keywords: nádory prsu; senioři; Female; Lung Neoplasms; Aged; Breast Neoplasms; mastektomie; plicní karcinoid; karcinoid; ženské pohlaví; nádory plic; metastázektomie; Metastasectomy; Mastectomy; Neoplasms, Second Primary; sekundární malignity; lidé; Humans; Carcinoid Tumor