Daily schedule in relation to physical effort in children attending kindergartens - Junger, Ján; Palanská, Andrea (Česká kinantropologie, 2014)
Štátny vzdelávací program ISCED 0 v súvislosti s usporiadaním denných činností v materskej škole používa termín denný poriadok. Keďže štátny vzdelávací program (ďalej ŠVP) je najvyšším kurikulárnym dokumentom, mal by okrem kognitívnej oblasti a duševného rozvoja jednoznačne definovať aj cestu a povinnosť starostlivosti o telo a pohybový prejav dieťaťa. Cieľom našej práce bolo oboznámiť sa s vplyvom jednotlivých foriem edukácie na rozvoj dieťaťa z pohľadu telesného zaťaženia jeho organizmu. V rámci vybraných ročných období sme v priebehu celého týždňa prostredníctvom Polar team 2 sledovali zaťaženie organizmu detí počas ich pobytu v materskej škole. Výskumy uskutočnené v tejto oblasti aj napriek nejednotnému záveru potvrdzujú, že pohybovým činnostiam by sa v tomto vekovom období malo dieťa v rámci stimulu rozvoja organizmu venovať optimálne od 60% času bdenia, čo je približne 6 hodín (Kučera, 1985), po minimálnu hranicu pozostávajúcu zo 60 minút organizovanej a 60 minút spontánnej dennej pohybovej aktivity (NASPE, 2002, Sigmund & Sigmundová, 2011). V našej práci sme zistili, že obsahová náplň ŠVP je typickým príkladom neakceptovania základných životných potrieb spôsob života detí predškolského veku. Ani v jednom sledovanom ročnom období sa deťom nedostáva požadovaných pohybových stimulov, čo do objemu i intenzity záťaže.
Keywords: výzkum; Schools, Nursery; předškolní dítě; Humans; Activities of Daily Living; Motor Activity; pohybová aktivita; Time; mužské pohlaví; Child, Preschool; čas; Statistics as Topic; školky; ženské pohlaví; činnosti denního života; statistika jako téma; lidé; Male; Research; Female