Změny kardiovaskulárního rizikového profilu žen po menopauze (Prague Pre and Post Menopausal Female study) - Piťha, Jan; Auzký, Ondřej; Kovář, Jan; Lejsková, Magdaléna; Adámková, Silvia; Babková, Eva; Adámek, Tomáš; Stávek, Petr; Dembovská, Romana; Mrázková, Jolana (Cor et Vasa (Brno), 2014)
Úvod: Ateroskleróza je hlavní příčinou mortality v České republice. V našich předchozích průřezových studiích jsme nalezli vysokou prevalenci metabolických kardiovaskulárních rizikových faktorů u pre- a postmenopauzálních žen a zároveň jsme zjistili, že přechod do menopauzy představuje kritické období, kdy dochází ke zrychlení progrese aterosklerózy. V této longitudinální studii jsme se zabývali změnami hlavních kardiovaskulárních rizikových faktorů u žen po přechodu do menopauzy. Metody: Analyzovali jsme údaje 195 žen, které v období šesti let dospěly do menopauzy, a 292 žen, které ve stejném časovém úseku zůstaly v menopauze. Mezi sledované kardiovaskulární rizikové faktory patřily kuřáctví, body mass index, obvod pasu, krevní tlak, plazmatické lipidy včetně hodnot apolipoproteinu B a A-1 a glykemie nalačno. Výsledky: Nejnápadnější odlišnosti mezi nově menopauzálními ženami a ženami trvale v menopauze byly zjištěny ve změnách plazmatických lipidů. S výjimkou HDL cholesterolu byly všechny změny u nově menopauzálních žen nepříznivé a nebyly spojeny s léčbou statiny. Mezi oběma skupinami nebyly pozorovány žádné statisticky významné rozdíly ve změnách body mass indexu, obvodu pasu, krevního tlaku nebo glykemie nalačno. Závěry: V longitudinální studii jsme potvrdili, že přechod do menopauzy je jedním z nejdynamičtějších období z hlediska změn kardiovaskulárních rizikových faktorů, hlavně plazmatických lipidů.
Keywords: tělesné váhy a míry; Postmenopause; Premenopause; Humans; Atherosclerosis; Risk Assessment; kardiovaskulární nemoci; lidé středního věku; Middle Aged; Clinical Laboratory Techniques; Czech Republic; klinické laboratorní techniky; postmenopauza; Cardiovascular Diseases; Lipids; Risk Factors; Česká republika; Plasma; Longitudinal Studies; rizikové faktory; premenopauza; Body Weights and Measures; ženské pohlaví; Female; hodnocení rizik; krevní plazma; lidé; ateroskleróza; longitudinální studie; lipidy