Současný vývoj v taxonomii dermatofytů a doporučení pro pojmenovávání klinicky významných druhů - Hubka, Vít; Čmoková, Adéla; Skořepová, Magdalena; Mallátová, Naděžda; Dobiášová, Stanislava; Mosio, Petra; Mencl, Karel; Janouškovcová, Helena; Buchta, Vladimír; Větrovský, Tomáš; Kolařík, Miroslav (Československá dermatologie, 2014)
Taxonomie dermatofytů prošla v minulosti řadou výrazných změn a nikdy nebyla příliš stabilní. Poslední rozsáhlejší změny proběhly v souvislosti s revizí skupiny molekulárně genetickými metodami. Hlavním cílem této práce je seznámit čtenáře s pokroky v taxonomii dermatofytů a prostřednictvím seznamu doporučených jmen sjednotit pojmenovávání druhů napříč českými pracovišti. To by mělo nejen usnadnit komunikaci, ale také porovnávání výsledků se zahraniční literaturou. Jedním z doporučení je například ukončení používání jména Trichophyton mentagrophytes v klinické praxi. V úvodu textu se diskutuje o problematickém konceptu druhu u dermatofytů, jehož rozdílná aplikace může mít velký vliv na počet uznávaných druhů. Závěrečná část je věnována budoucím změnám souvisejícím s novým vydáním Mezinárodního kódu nomenklatury řas, hub a rostlin. Jedná se především o ukončení duální nomenklatury hub a vybrání jediného správného jména pro každý druh. Obecně se dá říci, že je vhodné preferovat jméno nepohlavního stadia (Trichophyton, Microsporum, Epidermophyton), s výjimkou případů, kde toto jméno není k dispozici (např. Arthroderma benhamiae). Klíčová slova: Arthroderma – druhový koncept – fylogeneze – Mezinárodní nomenklatorický kód – jedna houba, jedno jméno – polyfázický přístup – Trichophyton interdigitale – Trichophyton mentagrophytes
Keywords: Mitosporic Fungi; Animals; Mycological Typing Techniques; terminologie jako téma; Terminology as Topic; Zoonoses; zoonózy; houby; Dermatomycoses; Epidermophyton; lidé; polyfázický přístup; dermatomykózy; Microsporum; Trichophyton mentagrophytes; zoofilní druhy; mitosporické houby; druhový koncept; mykologické určovací techniky; Phylogeny; Fungi; Mezinárodní nomenklatorický kód; Arthrodermataceae; Trichophyton interdigitale; geofilní druhy; zvířata; fylogeneze; Trichophyton; Humans