Naše první zkušenosti s infekcemi vyvolanými Arthroderma benhamiae (Trichophyton sp.) - Tomanová, Jaroslava; Hubka, Vít; Polášková, Stanislava; Stará, Jiřina; Čmoková, Adéla (Československá dermatologie, 2014)
Trichophyton sp. anamorfa od Arthroderma benhamiae je relativně nový původce dermatofytóz na našem území. V období od 1. 1. 2012 do 31. 12. 2013 byl tento zoofilní dermatofyt izolován v laboratoři Dermatovenerologické kliniky u 25 pacientů. Určení druhu bylo potvrzeno molekulárně genetickou analýzou. U 15 pacientů byl sledován také klinický průběh a efekt léčby. Šlo o 12 dětí ve věku 2–10 let a jen 3 dospělé. Zdrojem infekce bylo v 9 případech morče, ve 2 případech přicházeli v úvahu jiní hlodavci a ve 3 případech pes. Inkubační doba byla 3–4 týdny. Klinický obraz nejevil odlišnosti oproti jiným infekcím vyvolaným zoofilními dermatofyty, až fluorescenci lézí ve Woodově světle, což je jinak charakteristické pro rod Microsporum, nikoli pro Trichophyton. V lokální léčbě se nejlépe uplatnily naftifin a ciklopiroxolamin. Klotrimazol se ukázal jako neúčinný. Léze ve kštici se zhojily po 4–8 týdnech léčby perorálním terbinafinem. Klíčová slova: dermatofytózy – Arthroderma benhamiae – diagnóza – terapie
Keywords: dermatofytózy; Mycological Typing Techniques; dospělí; Animals; diferenciální diagnóza; Zoonoses; Antifungal Agents; ribozomální DNA; Female; Phenotype; Infant; zoonózy; pyridony; dítě; předškolní dítě; DNA, Ribosomal; Adult; Dermatomycoses; ciklopiroxolamin; ženské pohlaví; allylamin; Rodentia; DNA Fingerprinting; Trypanocidal Agents; trypanocidální látky; Enzyme Inhibitors; lidé; dermatomykózy; DNA, Fungal; DNA primery; Pyridones; DNA fingerprinting; Dogs; mykologické určovací techniky; Diagnosis, Differential; morčata; Allylamine; naftilin; Naphthalenes; Terbinafine; Animals, Domestic; Male; kojenec; Aged; inhibitory enzymů; Child, Preschool; Sequence Analysis, DNA; naftaleny; DNA fungální; Guinea Pigs; Arthrodermataceae; Child; DNA Primers; hlodavci; Tinea; senioři; mužské pohlaví; zvířata; hospodářská zvířata; fenotyp; sekvenční analýza DNA; Trichophyton; antifungální látky; terbinafin; psi; tinea; Humans