Polycystická choroba jater a ledviny a cystomatóza apokrinních žláz v očních víčkách u perské kočky - Jelínek, František; Hron, P; Vozková, Daniela (Veterinární lékař, 2014)
V příspěvku prezentujeme onemocnění u 11letého vykastrovaného kocoura plemene perská kočka, charakterizované rozvojem polycystického onemocnění jater a ojedinělých cyst v ledvinách, které se komplikovalo maligním tumorem v ústní dutině a vznikem mnohotných cyst na očních víčkách. Popisujeme klinické symptomy, výsledky rentgenologického a USG vyšetření, chirurgické ošetření velké cysty v játrech zjištěné na počátku onemocnění a multipních cyst na očních víčkách. Součástí kazuistického sdělení je pitevní nález a výsledky histologického vyšetření makroskopicky patrných lézí. U pacienta jsme diagnostikovali adultní formu polycystického onemocnění. Léze na víčkách měly charakter apokrinní cystomatózy, tumor v ústní dutině byl klasifikován jako fibrosarkom. Patogeneze polycystického onemocnění a charakter lézí na víčkách jsou předmětem diskuse.
Keywords: Eyelid Neoplasms; Liver; Cats; ledviny; Animals; Kidney; Animal Diseases; Polycystic Kidney Diseases; polycystická choroba ledvin; Cysts; nemoci zvířat; nádory očního víčka; játra; kočky; cysty; zvířata