Temsirolimus v léčbě metastatického renálního karcinomu - Ostřížková, Lenka (Farmakoterapie, 2014)
Temsirolimus je selektivní inhibitor mTOR, který jako jediný lék prokázal přínos v prodloužení celkového přežití u pacientů s metastatickým karcinomem ledviny se špatnou prognózou v porovnání s INF-α. Na základě výsledků klinických studií byl zaregistrován jako lék první volby pro pacienty s metastatickým renálním karcinomem se špatnou prognózou, bez ohledu na provedenou nefrektomii. V ČR je podáván ve specializovaných onkologických centrech. Jeho nežádoucí účinky jsou předvídatelné a zvládnutelné.
Keywords: klinické zkoušky, fáze III jako téma; nádory ledvin; Prognosis; metastázy nádorů; přežití bez známek nemoci; Disease-Free Survival; Humans; Carcinoma, Renal Cell; Kidney Neoplasms; karcinom z renálních buněk; Clinical Trials, Phase III as Topic; prognóza; sirolimus; inhibitor mTOR; Clinical Trials, Phase II as Topic; Sirolimus; Neoplasm Metastasis; špatná prognóza; TOR serin-threoninkinasy; TOR Serine-Threonine Kinases; lidé; klinické zkoušky, fáze II jako téma