Two-year survival of STEMI patients in Slovakia. An analysis of the SLOVak registry of Acute Coronary Syndromes (SLOVAKS) - Studenčan, Martin; Kovář, František; Hricák, Vasiľ; Kurray, Peter; Gonsalvesová, Eva; Šimková, Iveta; Kamenský, Gabriel (Cor et Vasa (Brno), 2014)
V roku 2011 na Slovensku bol nepretržitý 24/7 program primárnej PKI (P-PKI) u STEMI vykonávaný v štyroch PKI centrách. Vychádzajúc z geografického rozloženie P-PKI centier a počtu obyvateľov pripadajúcich na jedno P-PKI centrum (1,37 mil. obyv./P-PKI centrum) v danom období bolo možné hodnotiť dostupnosť P-PKI ako suboptimálnu. Cieľom analýzy je vyhodnotenie 2-ročného prežívania pacientov so STEMI prijatých do nemocníc v roku 2011 a posúdenia prežívania vo vzťahu k použitej liečebnej stratégii. Pre analýzu klinických údajov bola použitá databáza SLOVenského registra Akútnych Koronárnych Syndrómov. V tejto analýze sme vyhodnotili 1 580 prípadov AKS (STEMI, NAP a non-STEMI). Zo všetkých STEMI 80,6 % pacientov bolo hospitalizovaných v P-PKI centrách, a to buď formou primárneho, alebo sekundárneho transportu. Primárna reperfúzna liečba bola vykonaná u 76 % pacientov (64,7 % P-PKI, 11,3 % fibrinolýza). 82,3 % pacientov so STEMI bolo prijatých do 12 hodín od vzniku príznakov. Medián celkového ischemického času bol 219 min. V analyzovanej kohorte pacientov so STEMI bola nemocničná mortalita 5,99 %, 30-dňová mortalita 10,7 %, ročná mortalita 14,6 % a dvojročná mortalita 17,6 %. Dvojročné prežívanie pacientov liečených P-PKI bolo signifikantne lepšie oproti pacientom bez primárnej reperfúznej liečby (HR 0,4, p < 0,001) a porovnateľné s pacientami liečenými fibrinolýzou (p = 0,66). 90,7 % pacientov liečených fibrinolýzou však následne absolvovali koronarografické vyšetrenie a podľa potreby rescue, či odloženú PKI. Farmakoinvazívna stratégia reprezentovala podskupinu s najlepšou prognózou, avšak benefit oproti pacientom s P-PKI nedosiahol štatistickú významnosť (p = 0,164). V skupine zomretých pacientov liečených P-PKI medián celkového ischemického času (interval príznaky–PKI) bol 300,5 min, kým u pacientov liečených P-PKI, avšak prežívajúcich dva roky bol 230,5 min (p = 0,043). Signifikantne horšie dvojročné prežívanie mali diabetici (HR 1,63, 95%, p = 0,03).
Keywords: mortalita; balónková koronární angioplastika; Humans; lidé středního věku; reperfuze myokardu; Middle Aged; Slovakia; Vital Statistics; statistika přirozeného pohybu; Time Factors; Mortality; Registries; Slovenská republika; mužské pohlaví; Angioplasty, Balloon, Coronary; Acute Coronary Syndrome; akutní koronární syndrom; časové faktory; registrace; Myocardial Reperfusion; ženské pohlaví; lidé; analýza přežití; Aged; senioři; Male; Survival Analysis; Female