Současné způsoby detekce aterosklerotického plátu bohatého na lipidy a jeho význam pro patofyziologii akutního koronárního syndromu - Horváth, Martin; Hájek, Petr; Štěchovský, Cyril; Veselka, Josef (Cor et Vasa (Brno), 2014)
Termín vulnerabilní plát byl zaveden k popisu aterosklerotické léze, která může s vysokou pravděpodobností být příčinou budoucí akutní koronární příhody [1,2]. Identifikace a stabilizace takovéto léze před její rupturou by mohly snížit morbiditu a mortalitu ischemické choroby srdeční. Moderní zobrazovací metody, jako jsou CT koronarografie, intravaskulární ultrazvuk, optická koherenční tomografie a blízká infračervená spektroskopie, jsou testovány z hlediska jejich schopnosti detekovat vulnerabilní plát. To slibuje možnost jejich využití v primární i sekundární prevenci ischemické choroby srdeční. Tento přehledový článek shrnuje současné poznatky v tomto oboru. Důraz je kladen na výsledky výzkumu pomocí blízké infračervené spektroskopie. Zobrazovací metody, která byla vyvinuta k identifikaci aterosklerotických plátů s velkým lipidovým nekrotickým jádrem.
Keywords: Plaque, Atherosclerotic; výběr pacientů; Diagnostic Techniques, Cardiovascular; lidé; diagnostické techniky kardiovaskulární; peroperační komplikace; angioskopie; blízká infračervená spektroskopie; Tomography, Optical Coherence; balónková koronární angioplastika; intervenční ultrasonografie; Clinical Trials as Topic; Intraoperative Complications; Early Medical Intervention; Humans; Angioplasty, Balloon, Coronary; lipidový plát; Spectroscopy, Near-Infrared; Angioscopy; optická koherentní tomografie; Myocardial Ischemia; fibroaterom s tenkou fibrózní čepičkou; Ultrasonography, Interventional; Patient Selection; Acute Coronary Syndrome; klinické zkoušky jako téma; ischemická choroba srdeční; akutní koronární syndrom; časná lékařská intervence; aterosklerotický plát