Předávání a překlad pacientů jako důležitý aspekt kultury bezpečí - Brabcová, Iva; Bártlová, Sylva; Machová, Alena; Voleníková, Kateřina (Cesta k modernímu ošetřovatelství, 2014)
Překládaný článek má za cíl nalézt souvislost mezi ochotou sester hlásit nežádoucí události a vedením ošetřovatelské péče v oblasti překladů a propuštění pacientů. Kvantitativním výzkumu bylo osloveno 772 všeobecných sester. V rámci řízených rozhovorů bylo zjištěno, že přibližně 2/3 oslovených sester hlásí nadřízeným pracovníkům nežádoucí události. Oslovené sestry nesouhlasí s tvrzením, že se ztrácejí informace během střídání služeb a převozu pacientů na jiná oddělení. Nicméně necelá polovina z nich (43,9 %) připouští problémy při výměně informací mezi odděleními nemocnice. Statistickým testováním byla potvrzena teze, že pokud jsou překlady a propuštění pacientů sestrami vedeny úplně a pravdivě, tím více jsou nežádoucí události sestrami hlášeny.
Keywords: lidé; Nurse Clinicians; Risk Factors; statistika jako téma; Accident Prevention; Research Design; bezpečnost pacientů; Humans; Inpatients; Česká republika; Patient Discharge; Patient Safety; Statistics as Topic; ošetřovatelské zhodnocení; prevence úrazů; Czech Republic; ošetřovatelská péče; Transportation of Patients; Nursing Care; transport pacientů; zdravotní sestry v klinické praxi; propuštění pacienta; hospitalizovaní pacienti; výzkumný projekt; Nursing Assessment; rizikové faktory