První klinické zkušenosti s dárcovstvím orgánů po nevratné zástavě oběhu – kazuistika - Schmidt, Matouš; Pažout, Jaroslav; Fric, Michal; Waldauf, Petr; Pokorná, Eva; Pachl, Jan (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2014)
České právní normy definují dva druhy odběrů orgánů od zemřelých dárců. Jsou jimi dárci s prokázanou smrtí mozku (DBD – donors after brain death) a dárci po nevratné zástavě krevního oběhu (DCD – donors after circulatory death). Zatímco první typ dárcovství je v České republice běžnou součástí klinické praxe, dárcovství orgánů po nevratné zástavě oběhu je teprve na samotném počátku. V druhé polovině roku 2013 byl schválen kompetentními odbornými společnostmi doporučený postup k provádění těchto odběrů. V uvedené kazuistice 45letého muže po závažném úrazu mozku se snažíme upozornit na některé odlišnosti a případná rizika DCD.
Keywords: jednotky intenzivní péče; Brain Injuries; rodina; Cause of Death; lidé; Brain Death; radioisotopová scintigrafie; poranění mozku; Heart Arrest; analgosedace; Intensive Care Units; Tissue and Organ Procurement; Radionuclide Imaging; Conscious Sedation; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Male; mozková smrt; srdeční zástava; Practice Guidelines as Topic; získávání tkání a orgánů; Family; odběr tkání a orgánů; lidé středního věku; Organ Transplantation; Tissue and Organ Harvesting; mužské pohlaví; příčina smrti; Middle Aged; transplantace orgánů; Humans