Trikuspidálna regurgitácia – zobrazovanie a manažment - Podracký, Juraj (Kardiológia pre prax, 2014)
V práci autor rozoberá problematiku trikuspidálnej regurgitácie (TR). Stručne popisuje etiológiu a kliniku tejto chlopňovej chyby a ďalej sa venuje najmä echokardiografickému zobrazovaniu trikuspidálnej chlopne a súčasnému manažmentu hemodynamicky závažnej TR. Trikuspidálna regurgitácia je relatívne bežná abnormalita – ľahká („fyziologická“) TR je prítomná u 70 % normálnych jedincov a patologická významná TR u vysokého percenta chorých so závažným kardiálnym ochorením. Vzhľadom na to, že táto lézia je často asymtomatická a nemusí byť zistená pri fyzikálnom vyšetrení, je diagnostikovaná obvykle len echokardiografickým vyšetrením. TR u dospelých je obvykle funkčná, ktorá je definovaná ako regurgitácia bez organických zmien na trikuspidálnej chlopni a jej príčinou je tlakové (pľúcna hypertenzia) alebo objemové preťaženie pravej komory spojené s dilatáciou pravých oddielov srdca a trikuspidálneho prstenca. Vzhľadom na to, že ťažká TR je nezávislým prediktorom mortality u viacerých závažných ochorení srdca, v súčasnosti sa uprednostňuje aktívny manažment symptomatickej TR súčasne s liečbou vyvolávajúcej príčiny – najčastejšie ochorenia ľavého srdca.
Keywords: functional and organic tricuspid regurgitation, pulmonary hypertension, echocardiography, management of tricuspid regurgitation; funkčná a organická trikuspidálna regurgitácia, pulmonálna hypertenzia, echokardiografia, manažment trikuspidálnej regurgitácie