Střelné poranění hlavy replikou historické zbraně – patofyziologie a popis kazuistiky - Vidlák, Milan; Smrčka, Martin; Mrlian, Andrej; Vybíhal, Václav; Svoboda, Tomáš; Planka, Bohumil (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2014)
Střelná poranění mozku jsou velmi závažná poranění a přežití závisí na včasné diagnostice a intervenci neurochirurga. Důležitým aspektem je i volba zbraně. V této kazuistice je uváděn případ pacienta hospitalizovaného na Neurochirurgické klinice ve FN Brno. Použitá zbraň je mezi replikami historických zbraní velmi raritní a statistiky poranění dlouhou předovkou neuvádějí.
Keywords: Head Injuries, Penetrating; Wounds, Gunshot; mladý dospělý; replika historické zbraně; lidé; Neurosurgical Procedures; pooperační komplikace; penetrující poranění hlavy; neurochirurgické výkony; cerebrální ventrikulitida; Humans; Male; střelné rány; Postoperative Complications; historická zbraň; Young Adult; střelné zbraně; hákovnice; Craniotomy; mužské pohlaví; kraniotomie; Cerebral Ventriculitis; Firearms