Dna a kardiovaskulární riziko - Němec, Petr (Vnitřní lékařství, 2014)
Dna představuje heterogenní skupinu metabolických onemocnění, pro kterou je charakteristická tvorba a ukládání depozit krystalů natriumurátů v různých tkáních. V důsledku depozice natriumurátu ve strukturách pohybového aparátu se rozvíjí dnavá artritida, manifestující se akutními dnavými záchvaty a rozvojem chronické tofózní dny. Nejvýznamnějším ovlivnitelným rizikovým faktorem pro vznik dny je hyperurikemie, tedy patologické zvýšení hladiny kyseliny močové v séru. Dna, ale i samotná hyperurikemie, představuje významný nezávislý rizikový faktor zvýšené celkové a kardiovaskulární morbidity a mortality. U významné části pacientů s hyperurikemií a dnou jsou přítomna i jiná onemocnění a rizikové faktory provázející metabolický syndrom. Nezbytnou podmínkou pro úspěšnou léčbu dny je udržení sérové hladiny kyseliny močové pod hodnotou 360 μmol/l, rozpuštění usazenin natriumurátu v tkáních a zabránění jejich tvorbě. V léčbě chronické hyperurikemie se kromě nefarmakologických opatření využívají i léky snižující sérovou hladinu kyseliny močové, zejména inhibitory enzymu xantinoxidáza nebo urikosurika. Úspěšná léčba hyperurikemie může přispět ke snížení kardiovaskulárního rizika pacientů s hyperurikemií a dnou. Klíčová slova: dna – hyperurikemie – kardiovaskulární riziko – kyselina močová – metabolický syndrom – terapie
Keywords: Gout; Febuxostat; antiuratika; Hyperuricemia; kyselina močová; xanthinoxidasa; Allopurinol; Risk Factors; febuxostat; Diet Therapy; Gout Suppressants; metabolický syndrom; Enzyme Inhibitors; Xanthine Oxidase; urikosurika; tuhost cévní stěny; Uric Acid; Arthritis, Gouty; Thiazoles; Vascular Stiffness; Metabolic Syndrome; antimetabolity; kardiovaskulární nemoci; thiazoly; dnavá artritida; Uricosuric Agents; lidé; dietoterapie; Antimetabolites; Humans; dna (nemoc); Free Radical Scavengers; rizikové faktory; Cardiovascular Diseases; scavengery volných radikálů; inhibitory enzymů; alopurinol; hyperurikemie