Korelácia výskytu PIK3CA mutácií v karcinóme prsníka s histologickými vlastnosťami nádoru - Mendelová, Andrea; Jezková, E; Žúbor, Pavol; Holubeková, Veronika; Lasabová, Zora; Plank, Lukáš; Danko, Ján (Česká gynekologie, 2014)
Ciele práce: Zistiť prítomnosť mutácií v exóne 9 (kódu-júci helikálnu doménu) a 20 (kódujúci kinázovú doménu) génu kódujúceho katalytickú podjednotku alfa u fosfatidylinozitol-4,5-bifosfát 3-kinázy (PIK3CA) v DNA získanej z parafínových rezov od pacientok s karcinómom mliečnej žľazy a korelovať výsledky s histopatologickými vlastnosťami nádoru. Typ práce: Prospektívna klinická štúdia. Názov a sídlo pracoviska: Ústav molekulovej biológie, Gynekologicko-pôrodnícka klinika, Jesseniova lekárska fakulta, Univerzita Komenského, Martin, Slovenská republika. Metodika: V súbore 95 pacientok s malígnym ochorením prsníka boli mutácie v exónoch 9 a 20 podrobené sekvenačnej analýze. Tiež sme sledovali asociácie medzi jednotlivými mutáciami a histologickými vlastnosťami nádoru. Výsledky: V tejto štúdii bol pozorovaný 25,3% (24/95) výskyt mutácií v PIK3CA géne, pričom boli pozorované rozdiely výskytu mutácií v helikálnej a kinázovej doméne (14,7 %, 10,5 %). Detekovali sme tri „hotspot“ mutácie, pričom dve sa nachádzajú v exóne 9 (E542K, E545K) a jedna v exóne 20 (H1047R). Vyšší výskyt mutácií v exóne 9 sme pozorovali u pacientok s nižším gradingom (p = 0,0074) a bez metastáz v axile(p = 0,0415). Mutácie v exóne 20 boli v našom súbore asociované s vyšším vekom pacientok (p = 0,0249). Mutácia E545K (exón 9) korelovala s nižším gradingom (p=0,0013) a pN stavom (p = 0,0232) a mutácia H1047R (exón 20) bola signifikantne častejšia v lobulárnom type (p = 0,0354) nádoru prsníka v porovnaní s duktálnym typom. Záver: V súčasnosti je aktuálnou otázkou význam najčastejších mutácií PIK3CA génu ako možného terapeutického cieľa pre toto ochorenie. Dokázali sme signifikantnú koreláciu medzi výskytom mutácií a niektorými histopatologickými vlastnosťami nádoru, ktoré naznačujú potenciálne priaznivé výsledky u pacientok s mutáciou v exóne 9. Kľúčová slova: „hotspot“ mutácie, PIK3CA, PI3K dráha, nádor prsníka
Keywords: mutace; nádory prsu; Female; Phosphatidylinositol 3-Kinases; ženské pohlaví; lidé; Breast; staging nádorů; fosfohydroláza PTEN; prsy; fosfatidylinositol-3-kinasy; Breast Neoplasms; Mutation; Carcinoma; karcinom; prognóza; PTEN Phosphohydrolase; Aged; Exons; Prognosis; exony; lidé středního věku; senioři; Middle Aged; Neoplasm Staging; Humans