Effect of six antiretroviral drugs (delavirdine, stavudine, lamivudine, nelfinavir, amprenavir and lopinavir/ritonavir in association) on albino pregnant rats (Rattus norvegicus Albinus, Rodentia, Mammalia): biological assay - Nakamura, U. M; Araujo Júnior, E; Simões, M. J; Oliveria Filho, M. R; Kulay Júnior, L (Česká gynekologie, 2014)
Cíl: Srovnat chronické účinky antiretrovirotické léčby (lamivudin, stavudin, delavirdin, nelfinavir, amprenaviru a kombinace lopinaviru/ritonaviru) u březích potkanů albínů. Typ studie: Review. Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika, Federal University of S?o Paulo (UNIFESP), Sao Paulo, SP, Brazílie. Metodika: Retrospektivní srovnávací studie se zabývala 18 skupinami po 10 březích samičkách potkanů, které byly téměř tři měsíce staré a vážily 200 gramů. Každé z nich byla denně aplikována léčba pomocí žaludeční sondy, zatímco kontrolní skupině byl aplikován 1 ml destilované vody. Studijní skupiny obdržely lamivudin (5, 15 a 45 mg/kg/den); stavudin (na 1, 3 a 9 mg/kg/den); nelfinavir (40, 120 a 360 mg/kg/den); amprenavir (na 46, 138 a 414 mg/kg/den); lopinavir/ritonavir (12.8/3.2, a 38.4/9.6 115/28.8 mg/kg/den) a delavirdin (20 a 60 mg/kg/den). To představuje jedno-, troj- a devítinásobek terapeutické dávky pro člověka, s výjimkou posledního léku, kde nebyla nejvyšší dávka podána. Byla hodnocena hmotnost samice, plodu a placenty, počet implantací a reabsorpcí, hlavní zevní malformace plodu a odumření samice nebo plodu. Pro statistické zpracování byly použity test Kruskalův-Wallisův a χ2 test. Výsledky: U všech tří dávek stavudin zvyšoval hmotnost samice (p = 0,001), zatímco lamivudin při trojnásobné a devítinásobné dávce hmotnost snižoval (p < 0,001). Amprenavir u všech dávek, a lopinavir//ritonavir u troj- a devítinásobné dávky zvyšoval úmrtnost samic (p < 0,001). Z hlediska plodů nebylo žádné z antiretrovirotik škodlivé, pokud jde o implantaci, reabsorpci, teratogenitu a úmrtnost (p > 0,05). Stavudin při všech dávkách snižoval hmotnost mláďat(p < 0,001); Nicméně lamivudin u trojnásobné, delavirdin u trojnásobné a amprenavir u trojnásobné dávky hmotnost mláďat zvyšoval (p < 0,001). Závěr: U březích samic jsme pozorovali letální toxicitu u krys, kterým byl aplikován amprenavir a ritonavir/lopinavir; hmotnost krys se měnila při užití lamivudinu a stavudinu . U plodů byly pozorovány nežádoucí účinky v souvislosti s hmotností mláďat u stavudinu, lamivudinu, amprenaviru a delavirdinu..
Keywords: Body Weight; Animals; Reverse Transcriptase Inhibitors; HIV Infections; inhibitory reverzní transkriptasy; potkani Wistar; HIV infekce; Anti-HIV Agents; zvířata; Disease Models, Animal; těhotenství; inhibitory HIV-proteasy; statistika jako téma; tělesná hmotnost; Retrospective Studies; Teratology; Pregnancy; teratologie; retrospektivní studie; Rats, Wistar; Statistics as Topic; HIV Protease Inhibitors; antiretrovirové látky; Anti-Retroviral Agents; látky proti HIV; Fetus; modely nemocí na zvířatech; plod