Q-horečka jako profesionální onemocnění vedoucí k invaliditě – kazuistika - Nakládalová, Marie; Pastorková, Radmila; Landecká, Irena (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2014)
Q-horečka je zoonóza vyvolaná mikrobem Coxiella burnetii. Přenáší se zejména aerogenně, nejčastějším zdrojem nákazy v České republice jsou ovce, koně, krávy, kozy a prasata. Onemocnění je často profesionální povahy, přičemž rizikovým faktorem pro symptomatickou formu onemocnění je mužské pohlaví. Předkládaná kazuistika se týká 27letého muže, u kterého byla po půl roce zhoršujících se obtíží diagnostikována Q-horečka, která již přešla do chronické formy a projevuje se i po letech jako reaktivní koxitida, granulomatózní hepatitida a mikrocytární hypochromní anémie. Vehikulem nákazy bylo pravděpodobně krmivo pro zvířata ze skladu, kde byl muž zaměstnán. Postiženému byla přiznána nemoc z povolání a zejména z důvodu závažného zhoršení mobility mu byla přiznána také invalidita.
Keywords: nemoci z povolání; Hip Joint; Occupational Health; Adult; Male; Q-horečka; progrese nemoci; bolest; hygiena práce; lidé; kyčelní kloub; ELISA; diagnostické techniky a postupy; Humans; Coxiella burnetii; stupeň závažnosti nemoci; Fever; Pain; Anti-Bacterial Agents; Enzyme-Linked Immunosorbent Assay; Biomarkers; Doxycycline; horečka; Walking; posuzování zdravotní způsobilosti; mužské pohlaví; chůze; dospělí; Diagnostic Techniques and Procedures; nemoci kloubů; Joint Diseases; biologické markery; Disease Progression; doxycyklin; Q Fever; Occupational Diseases; Severity of Illness Index; antibakteriální látky; Zoonoses; diferenciální diagnóza; Diagnosis, Differential; zoonózy; Work Capacity Evaluation