Hodnocení preventivního programu Zdravý úsměv - Koberová Ivančaková, Romana; Ryšlavá, E; Prouzová, Květa (Česká stomatologie a Praktické zubní lékařství, 2014)
Úvod a cíl: Zubní kaz je nejčastější chronické onemocnění dutiny ústní. Postihuje 60–90 % školních dětí a téměř všechny dospělé jedince. Komunitní preventivní programy jsou jednou z možností zlepšení stavu orálního zdraví školních dětí. Preventivní program Zdravý úsměv byl zahájen ve městě Hradec Králové v roce 2000. Obsahuje část teoretickou, která spočívá ve vzdělávání dětí v oblasti prevence zubního kazu a část praktickou, zaměřenou na nácvik správné techniky čištění zubů a aplikaci lokálního fluoridového přípravku (Elmex gel, GABA, SRN) dvakrát ročně pod dohledem dentální hygienistky. Metodika: V první části studie (po čtyřech letech od jejího zahájení) bylo vyšetřeno celkem 150 dětí ve věku 10–11 let ze tří základních škol v Hradci Králové. v jedné ze škol probíhal preventivní program Zdravý úsměv (škola A), ve druhé probíhal preventivní program Zdravé zuby (škola B) a ve třetí škole neprobíhal žádný preventivní program (škola C). V druhé části studie (po osmi letech od jejího zahájení) bylo ve stejných školách vyšetřeno celkem 81 dětí. Hodnocené ukazatele: procento dětí s intaktním chrupem, chrupem ošetřeným a potřebujícím ošetření, KPE zubů a restorativní index (RI). Výsledky: Získané údaje byly statisticky zpracovány pomocí Studentova t-testu, který byl použit pro hodnocení stavu orálního zdraví, a Fisherova testu, jenž jsme použili pro stanovení procenta dětí s chrupem intaktním, ošetřeným a kariézním (potřebujícím ošetření). V obou testech byla hladina statistické významnosti p < 0,05. Děti z programu Zdravý úsměv měly po čtyřech letech signifikantně nižší hodnotu KPE zubů (1,10) ve srovnání s dětmi z preventivního programu Zdravé zuby (1,88) a s kontrolní skupinou (1,86) a v signifikantně vyšším procentu intaktní smíšený chrup (34,9 %) ve srovnání s kontrolní skupinou a v signifikantně nižším procentu ošetřený chrup ve srovnání s dětmi z programu Zdravé zuby (14,0 % vs. 34,9 %). Stav chrupu byl u dětí v programu Zdravý úsměv lepší i po osmi letech trvání projektu v porovnání s dětmi v programu Zdravé zuby a kontrolní skupinou, KPE zubů 2,26 vs. 3,76 vs. 3,03 a procento dětí s intaktním stálým chrupem 48 % vs. 16 % vs. 22,6 %. Závěr: Výsledky prokázaly, že důležitá je nejen teoretická výchova dětí k prevenci zubního kazu, ale také opakovaný nácvik správné techniky čištění zubů a lokální aplikace fluoridového přípravku.
Keywords: Cariostatic Agents; DMF Index; lidé; mladiství; zubní kaz; Preventive Dentistry; Dental Caries; Dental Health Surveys; kariostatické látky; prospektivní studie; orální hygiena; školní děti; Oral Hygiene; statistika jako téma; dítě; Toothbrushing; preventivní program; Dentition, Permanent; Fluoridation; Adolescent; fluoridace; Humans; fluoridy; Program Evaluation; Prospective Studies; hodnocení výsledků zdravotní péče; Česká republika; preventivní zubní lékařství; veřejné zdravotnické služby; dentice trvalá; hodnocení programu; Fluorides; zuby - přehledy zdravotního stavu; Statistics as Topic; diaminy; Patient Education as Topic; Czech Republic; Diamines; Health Promotion; čištění zubů; Community Health Services; vzdělávání pacientů jako téma; podpora zdraví; Outcome Assessment, Health Care; Child