A concise update on prostate pathology - Xu, Weisheng; Zhou, Ming (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2014)
Karcinom prostaty je (mimo kožních nádorů) nejčastější malignitou mužů v rozvinutých zemích a jeho incidence v rozvojových zemích stále roste. Aktivní výzkum v posledních letech výrazně napomohl porozumění biologie a genetiky karcinomu prostaty, vedl ke zlepšení jeho diagnostiky i léčby. Gleasonův grading stále hraje v nastavení léčebné strategie pacientů s karcinomem prostaty zásadní roli. Tento grading se však od začátku vyvíjí a odráží tak postupné změny v klinické praxi. Modifikovaný Gleasonův grading byl zaveden v roce 2005 a výrazně změnil způsob, jakým je grade karcinomu prostaty stanovován, i způsob, jakým je pacient poté léčen. Několik histologických typů karcinomu prostaty s odlišnými klinickými a patologickými znaky bylo nově objeveno nebo předefinováno. Konečně, pochopení molekulárních a genetických mechanismů pomáhá nejen lépe porozumět patogenezi karcinomu prostaty, ale také identifikovat biomarkery pro lepší diagnostiku, stratifikaci rizika a klinický management onemocnění. Tento text stručně shrnuje nejnovější změny v Gleasonově gradingu, nové histologické typy a molekulární genetiku karcinomu prostaty.
Keywords: Prostatic Neoplasms; Humans; Cell Differentiation; buněčná diferenciace; stupeň nádoru; lidé; prostata; Neoplasm Grading; Molecular Biology; Prostate; nádory prostaty; molekulární biologie