Zkušenosti s používáním bipolární termofúze tkáně BiClamp? 150 při operacích štítné žlázy – soubor 1047 operací - Formánek, Martin; Pniak, Tomáš; Matoušek, Petr; Zeleník, Karol; Komínek, Pavel (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2014)
Cíl: Zhodnocení vlivu bipolární termofúze tkáně BiClamp? na výsledky operací štítné žlázy, srovnání s cévní ligací. Metodika: Na ORL klinice FN Ostrava bylo v období 2006 – 2012 provedeno 1047 operací štítné žlázy. Pacienti byli rozděleni do dvou skupin – skupina I (použití cévní ligace k podvázání polárních cév a bipolární koagulace ke koagulaci menších cév), skupina II (použití termofúze tkáně BiClamp? ke koagulaci polárních cév a bipolární koagulace ke koagulaci menších cév). Je provedena analýza komplikací (pooperační krvácení s nutností revize, obrny zvratného nervu) a délky operací v závislosti na použité technice stavění krvácení během operace. Výsledky: Ve skupině I bylo provedeno 333 a ve skupině II 714 operací štítné žlázy. Četnost revize operační rány pro krvácení ve skupině I byla 14/333 (4,2 %), ve skupině II 15/714 (2,1 %) (p = 0,026). Ve skupině I byla pooperační paréza zvratného nervu pozorována u 12/600 (2 %), ve skupině II u 20/1328 (1,51 %) preparací jednoho zvratného nervu (p = 0,424). Průměrná délka trvání všech operací štítné žlázy se snížila při používání BiClamp? průměrně o 23,7 % (p < 0,001). Závěr: Bipolární termofúze tkáně BiClamp? 150(fa ERBE) je efektivní metodou hemostázy, která v porovnání s cévní ligací statisticky významně snižuje riziko pooperačního krvácení a zkracuje čas trvání operací štítné žlázy při zachování šetrnosti k okolním strukturám.
Keywords: Electrocoagulation; paréza; lidé; Hemostasis, Surgical; tyreoidektomie; pooperační komplikace; Veins; délka operace; Female; statistika jako téma; výkony cévní chirurgie; Recurrent Laryngeal Nerve Injuries; štítná žláza; Postoperative Hemorrhage; Humans; Postoperative Complications; Operative Time; ligace; Vascular Surgical Procedures; elektrokoagulace; krvácení při operaci; Statistics as Topic; mužské pohlaví; hemostáza chirurgická; vény; Thyroidectomy; pooperační krvácení; ženské pohlaví; chirurgické nástroje; poranění nervus laryngeus recurrens; Male; Surgical Instruments; Thyroid Gland; Blood Loss, Surgical; Ligation; Paresis