Je potřeba stanovit frekvenci urodynamického vyšetření u pacientů postižených dysfunkcí dolních močových cest v důsledku roztroušené sklerózy? - Varga, Gabriel; Pacík, Dalibor; Wasserbauer, Roman; Pavlík, Tomáš; Koriťáková, Eva; Praksová, Petra (Urologické listy, 2014)
Příznaky dolních močových cest v důsledku neurogenní dysfunkce dolních cest močových (NDMC) patří mezi symptomy, které nejvíce obtěžují pacienty s roztroušenou sklerózou (RS). Pokud nejsou léčeny správně, mohou způsobit ireverzibilní změny dolních i horních močových cest. NDMC mohou také zhoršit průběh samotné RS a tím i celkového zdravotního postižení. Současné doporučení vytvořené ICS a EAU pro sledování pacientů s NDMC je koncipováno pouze obecně pro pacienty postižené jakýmkoli neurologickým postižením, ne však pro pacienty s RS. Naše klinické pozorování naznačovalo zhoršování NDMC u pacientů s RS v návaznosti na dynamickou progresi demyelinizačního onemocnění. Cílem prospektivní kontrolované studie bylo zhodnotit parametry urodynamického vyšetření u pacientů s RS v časové ose a vytvořit případně doporučení dispenzarizace pro klinickou praxi.
Keywords: výběr pacientů; Disease Progression; lidé; Middle Aged; Adult; prospektivní studie; Multiple Sclerosis; Female; statistika jako téma; močové ústrojí; průzkumy a dotazníky; Urinary Bladder, Neurogenic; progrese nemoci; Quality of Life; Humans; sběr dat; Data Collection; analýza moči; inkontinence moči; Urinary Incontinence; Prospective Studies; roztroušená skleróza; Urinalysis; lidé středního věku; Statistics as Topic; Urodynamics; mužské pohlaví; Urinary Tract; Time Factors; ženské pohlaví; Patient Selection; urodynamika; kvalita života; časové faktory; Aged; Male; neurogenní močový měchýř; dospělí; Surveys and Questionnaires; močový měchýř; Urinary Bladder; senioři