Jizva – mýty a fakta - Frey, Tomáš (Dermatologie pro praxi, 2014)
V souvislosti se zvýšenou pozorností, která je v posledních letech věnována pooperačním jizvám, jsou probrány typy nepříznivých (patologických) jizev. Kriticky jsou v práci zhodnoceny možnosti preventivně ovlivnit výsledný vzhled jizvy. V přehledu jsou uvedeny současné léčebné možnosti u hypertrofických jizev a keloidů.
Keywords: Risk Factors; Cicatrix, Hypertrophic; jizva hypertrofická; jizva; keloid; atrofická jizva; Wound Healing; Cicatrix; hojení ran; Suture Techniques; Keloid; Humans; lidé; šicí techniky; rizikové faktory