Poruchy čichu a chuti v primární péči - Malaty, John; Malaty, Irene A (Medicína po promoci, 2014)
Poruchy čichu a chuti mohou být obtížně diagnostikovatelné, neboť mohou mít celou řadu různých příčin. Pacienti často nedokážou jasně popsat anamnézu svých příznaků – obvykle totiž neumějí rozlišit mezi obtížemi s čichem a chutí. Diagnostiku nám mohou usnadnit standardizované dotazníky. Dysfunkce týkající se čichu a chuti byly uvedeny do souvislosti se zhoršením chuti k jídlu, nezamýšleným poklesem hmotnosti, malnutricí a se sníženou kvalitou života. Porucha chuti může být úplná nebo částečná a může se vztahovat na jeden nebo na více aspektů vnímání chuti (sladkost, hořkost, kyselost, slanost a umami [japonsky chutný, delikátní]). Odhaduje se, že 95 % poruch chuti je způsobeno spíše narušením čichu než chuti jako takové. Mezi nejčastější příčiny dysfunkce čichu patří alergická rinitida, chronická rinosinusitida (se sinonasálními polypy nebo bez nich) a infekce horních cest dýchacích. Dalšími potenciálními příčinami jsou úrazy hlavy, neurodegenerativní onemocnění (jako Parkinsonova nemoc a jiná) a různá léčiva. Zásadní význam má vyšetření nosu, úst a orofaryngu, jakož i neurologické vyšetření (zaměřené především na I., VII., IX. a X. hlavový nerv). Indikována mohou být také další vyšetření, jako testování kognice, nosní endoskopie, vyšetření paranasálních dutin či nosu výpočetní tomografií, případně vyšetření mozku pomocí magnetické rezonance. Až u poloviny pacientů se porucha čichu postupem času zmírní. Pravděpodobnost zlepšení čichu je nižší, jde-li o těžkou a dlouhodobou poruchu; nepříznivými prognostickými faktory jsou též vyšší věk, kuřáctví a mužské pohlaví.
Keywords: Patient Education as Topic; diferenciální diagnóza; Tomography, X-Ray Computed; konziliární vyšetření a konzultace; Referral and Consultation; anamnéza; lidé; vzdělávání pacientů jako téma; Algorithms; Diagnosis, Differential; prognóza; Physical Examination; Decision Support Techniques; Olfaction Disorders; poruchy chuti; poruchy čichu; primární zdravotní péče; fyzikální vyšetření; Taste Disorders; algoritmy; Medical History Taking; Primary Health Care; Prognosis; počítačová rentgenová tomografie; metody pro podporu rozhodování; Humans