Tailoring surgical treatment of cervical precancerosis - Sehnal, Borek; Driák, Daniel; Cibula, David; Halaška, Michael; Bolehovská, Petra; Sláma, Jiří (Česká gynekologie, 2014)
Cíl studie: Přehled nových znalostí, které by mohly pomoci v rozhodování o individualizované léčbě prekanceróz děložního hrdla. Typ studie: Souhrnný přehled. Název a sídlo pracoviště: Onkogynekologické centrum, Gynekologicko-porodnická klinika, Nemocnice Na Bulovce a 1. LF UK, Praha; Onkogynekologické centrum, Gynekologicko-porodnická klinika Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF UK, Praha. Metodika a výsledky: Prekancerózy děložního hrdla jsou zastoupeny dlaždicobuněčnými cervikálními intraepiteliálními neoplaziemi (CIN) a žlázovými adenocarcinomy in situ (AIS). Obvyklou léčbou prekanceróz děložního hrdla je konizace. Avšak některé komplikace, zvláště nežádoucí následky v pozdější graviditě, mohou doprovázet jakoukoliv chirurgickou léčbu děložního hrdla. U žen, které si přejí otěhotnět a mají CIN s nízkým rizikem transformace do invazivního karcinomu, může být terapie odložena. Výskyt blíže specifikujících faktorů by mohl pomoci rozčlenit CIN podle jejich maligního potenciálu. Význam by mohlo mít stanovení HPV genotypu, protože osud CIN 2/3 závisí na genotypu asociované HPV infekce. Cervikální léze spojené s HPV 16, 18 a 45 mají výrazně vyšší riziko progrese do invazivního karcinomu než léze asociované s jinými HR HPV genotypy. V individuálních případech by chirurgická léčba CIN 2/3 mohla být odložena u žen, které si přejí otěhotnět, pokud by léze nebyla asociována s HPV 16, 18 a 45. Použití biologických a molekulárních markerů, především p16INK4a, se pokouší upřesnit zhodnocení cervikálních lézí. Mladší věk, probíhající těhotenství, příznivý kolposkopický nález, negativní p16INK4a a neoslabená imunita jsou nezávislé faktory podporující konzervativní management. Léčba adenocarcinomu in situ se podstatně liší od managementu CIN. Závěr: Je důležité správně zhodnotit všechny upřesňující okolnosti a minimalizovat nežádoucí účinky v důsledku zbytečné či nadbytečné chirurgické léčby prekanceróz děložního hrdla.
Keywords: Adenocarcinoma in Situ; individualizovaná medicína; Watchful Waiting; cervikální intraepiteliální neoplazie; hodnocení rizik; Female; Papillomavirus Infections; lidský papilomavirus 16; ženské pohlaví; pozorné vyčkávání; Human papillomavirus 18; lidé; spontánní regrese nádoru; adenokarcinom in situ; Squamous Intraepithelial Lesions of the Cervix; dlaždicová intraepiteliální léze cervixu; nádory děložního čípku; Risk Assessment; Precancerous Conditions; Genes, p16; konizace děložního čípku; geny p16; nádorové biomarkery; Conization; Neoplasm Regression, Spontaneous; infekce papilomavirem; lidský papilomavirus 18; Colposcopy; Uterine Cervical Neoplasms; nádorové komplikace v těhotenství; kolposkopie; Uterine Cervical Dysplasia; Biomarkers, Tumor; Precision Medicine; Pregnancy Complications, Neoplastic; Human papillomavirus 16; HPV 45; prekancerózy; dysplazie děložního hrdla; Humans