Extramamární Pagetova choroba vulvy – kazuistika - Kolářová, Dagmar; Havránková, Anna; Líbalová, Pavla; Frühaufová, Š; Vernerová, Zdenka; Kučera, Eduard (Česká gynekologie, 2014)
Cíl studie: Analýza případu extramamární Pagetovy choroby vulvy (EMPD) s přidruženým dobře diferencovaným adenokarcinomem endometria. Typ studie: Kazuistika. Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika 3. LF UK a FNKV, Praha. Metodika a výsledky: Na tomto případu názorně prezentujeme současné teoretické poznatky o EMPD, obtížnost diagnostiky, léčby a dispenzarizace pa-cientek s touto vzácnou intraepiteliální nonskvamózní neoplazií. Prezentujeme ojedinělou kazuistiku 62leté pacientky s diagnózou EMPD vulvy a přidruženým dobře diferencovaným adenokarcinomem endometria. Závěr: EMPD je vzácná intraepiteliální nonskvamózní neoplazie, která představuje méně než 1 % tumorů vulvy. Nejčastěji postihuje ženy kavkazské rasy v 6. až 8. dekádě života. EMPD postihuje kožní lokality s výskytem apokrinních žláz – vulvu, perineum, perianální oblast, axilu, skrotum, penis, vzácněji oblast stehen či hýždí. Tato neoplazie je charakterizována výskytem specifických tzv. Pagetových buněk v histologickém obraze (jde o atypické obrovské buňky s vydatnou bledou, často retrahovanou cytoplazmou a s velkým jádrem).
Keywords: gynekologické chirurgické výkony; Recurrence; Female; Vulvectomy; aminochinoliny; Aminoquinolines; ženské pohlaví; vulva; Adjuvants, Immunologic; induktory interferonů; lidé; Antineoplastic Agents; protinádorové látky; recidiva; nádory vulvy; Vulva; Vulvar Neoplasms; extramamární Pagetova nemoc; imiquimod; endometroidní karcinom; Paget Disease, Extramammary; Interferon Inducers; Gynecologic Surgical Procedures; Carcinoma, Endometrioid; lidé středního věku; vulvektomie; adjuvancia imunologická; Middle Aged; Humans