Vývoj penzijního připojištění se státním příspěvkem v České republice - Molek, Jan (Kontakt (České Budějovice), 2014)
Penzijní připojištění se státním příspěvkem patří v České republice k oblíbeným produktům. Penzijní fondy podle Asociace penzijních fondů ČR evidovaly k 31. 12. 2012 cca 5,15 milionu účastníků (k 31. 12. 2011 to bylo cca 4,60 mil. účastníků), kteří u nich měli uloženo cca 246,594 miliard Kč (k 31. 12. 2011 to bylo cca 232,052 miliard korun). Penzijní fondy dlouhodobě vykazují stabilní hospodaření, ovšem za cenu nízkých výnosů. Penzijní připojištění zůstává součástí důchodového systému i po jeho reformě, kterou vláda prosadila od roku 2013. Stává se takzvaným „třetím pilířem“ a zákon o něm hovoří jako o doplňkovém penzijním spoření. Novela zákona o penzijním připojištění, jejímž cílem je posílit roli penzijního připojištění v systému tvorby celkových úspor pro období stáří, přináší řadu pozitivních prvků. Otázkou však je, zda opravdu přinese to, co se od ní očekává, tj. aby se penzijní připojištění stalo funkčním „třetím pilířem“ systému penzijního zabezpečení, neboť penzijní připojištění se státním příspěvkem zatím tuto svou primární funkci neplní a bez významné podpory státu není de facto ani schopno konkurovat podílovým fondům životního cyklu či dalším substitutům, nabízeným na finančním trhu.
Keywords: Statistics as Topic; příspěvek účastníka; účastník penzijního připojištění; statistika jako téma; podpora z veřejných prostředků; zhodnocení úspor; pojištění; lidé; doplňkové penzijní spoření; penze; Aged, 80 and over; penzijní fond; státní příspěvek; Retirement; Insurance; důchod; Aged; Czech Republic; Česká republika; penzijní připojištění; senioři nad 80 let; senioři; Public Assistance; státní podpora; Humans