Selfexpandibilní koronární stenty - Horák, David; Hraboš, Vladimír; Šembera, Zdeněk; Jaworski, Lukáš (Intervenční a akutní kardiologie, 2014)
V posledním desetiletí se v oblasti koronárních intervencí znovu objevují selfexpandibilní stenty. Jsou vyráběny převážně z nitinolu, který jim dodává specifické, od běžných ocelových balonexpandibilních stentů odlišné vlastnosti. Některé z těchto stentů byly vyvinuty pro specifické použití například bifurkační léze či velmi malé tepny. Dosud nám však chybí dostatek klinických dat pro jejich širší použití v koronárním řečišti.
Keywords: Prosthesis Design; protézy - design; nitinol; akutní koronární syndrom; randomizované kontrolované studie jako téma; Stents; slitiny; bifurkace; STENTYS; Alloys; Acute Coronary Syndrome; lidé; AXXESS; Humans; Randomized Controlled Trials as Topic; stenty; studie APPOSITION; balonexpandibilní stent; Sparrow stent; samoexpandibilní stent